Vivobarefoot PRIMUS TRAIL SG

18.11.2016 13:31

Keď som prvý krát uvidel model „eSGéčok“ od VIVOBAREFOOT, vedel som, že výrobca neklamal pri tvrdení, že tento model príde s viacerými prelomovými zmenami. 

Kým model Primus Trail sú v podstate vylepšené Trailfreaky, Primus Trail SG je kompletne nová bota ktorá splní túžby mnohým bežcom túžiacim užívať si svoju vášeň za akéhokoľvek počasia v každom teréne a pritom stále ponúkajú všetky benefity barefootovej obuvi. Poďme však pekne od podlahy.


Podrážka je síce tvorená klasickými šípkami, no sú mohutnejšie a menej nahustené z tvrdého materiálu. Svojím výzorom mi pripomínajú futbalové kopačky, s tým rozdielom, že „štuple“ pri chodení vôbec nie je cítiť. Počas tých cca 700 km ktoré som v týchto teniskách nabehal, som vyskúšal každý možný povrch od tatranskej žuly, až po karpatské blato a bratislavský asfalt. Nikdy som nemal na nohe topánku, ktorá by držala moje chodidlá na teréne lepšie.

recenzia topánok Vivobarefoot Primus Trail SG

Určite tento model odporúčam podrobiť poriadnej terénnej záťaži v snehu, blate, prachu, no rozhodne sa nemusíte obávať aj dlhších zbehov po asfalte niekde na občerstvovačku, ako to často býva na rôznych pretekoch. Raz som na tento benefit pocitu bezpečia takmer doplatil. Barefootová obuv vás prirodzene núti pozorne sledovať terén, na ktorý dostupujete, no pri jednom skorom rannom zbehu z Koliby som si bol tak istý svojim krokom, že som úplne vypustil pozornosť a len tesne som neskončil na chrbte diviaka prechádzajúceho trailom.

testovanie VIVOBAREFOOT PRIMUS TRAIL SG

Ďalším krokom vpred je potiahnutie podrážky až pred špičku palcov, čím vás teniska dobre chráni pri prípadnom zakopnutí o kameň, alebo nejaký vytŕčajúci konár. Toto plus určite ocenia aj vyznávači behu s rôznymi prekážkami typu SPARTAN race, pre ktorých je tento model priam stvorený!

VIVOBAREFOOT PRIMUS TRAIL SGZvršok tenisky je vyrobený z ľahkých syntetických materiálov, ktoré dobre prepúšťajú vlhkosť a hlavne veľmi rýchlo schnú, čo som ocenil najväčšmi na jar keď sa topil sneh a po 20 minútach od momentu ako som musel brodiť potoky blata mala bota takmer tú istú hmotnosť a bola relatívne suchá. Sieťovina pokrývajúca priehlavok má dlhšiu životnosť než som očakával, jediný oder mi zostal až potom ako sa mi teniska zachytila o hrdzavý drôt, ktorý doteraz netuším ako sa ocitol v strede lesa, keďže som v ten deň nebehal po chodníkoch. Pri predchádzajúcich modeloch Vivobarefoot sa mi zvykla odlepiť syntetika od podrážky v mieste zlomu priehlavku, v týchto teniskách ku tomu neprišlo pravdepodobne potiahnutím tvrdej gumy o niečo vyššie.

VIVOBAREFOOT PRIMUS TRAIL SGNa záver som si nechal z môjho pohľadu to najlepšie. Primus trail SG nemajú jazyk a na nohu sa prakticky len našuchnú. Stabilitu Vám zabezpečí guma, ktorá obopína celý členok a klasický sťahovací systém šnúrky, aký je aj u iných modelov tejto značky. Osobne najradšej behávam bez ponožiek, čo sa na začiatku nedalo lebo sťahovacia guma ma odierala na achilových šľachách. Po pár behoch sa teniska prispôsobila a opäť som si mohol užiť beh bez ponožiek úplne naboso. Žiadny pokrčený jazyk, žiadne odreté priehlavky, konečne teniska v ktorej sa môžete sústrediť výlučne na šport a nič „tam dolu“ vás nebude vyrušovať!

 

Dúfam, že v budúcej sezóne stretnem na akciách čo najviac ľudí s podobnými pozitívnymi dojmami nosiacich na nohách tento pre mňa prelomový model. Ja som po tomto pretekárskom výpadku spôsobeným narodením dcérky hladný ako vlk!

VIVOBAREFOOT PRIMUS TRAIL SG

Peter Fijalka - vegan, fitness a kondičný tréner žijúci v Bratislave.

Pred tromi rokmi sa začal zaujímať o beh, dnes beháva ultra-maratóny v barefootovej obuvi. Propagátor zdravého životného štýlu a živej stravy.