Ako vám barefoot topánky pomôžu získať zdravé nohy?

BLOG

04.04.24 13376

Zdravie vždy bolo a vždy bude to najcennejšie, čo máme. Preto sa oň musíme vedieť správne postarať. Pri starostlivosti o svoje telo však ľudia často zabúdajú na zdravie chodidiel a nôh, ktoré je nevyhnutné pre správne fungovanie celého tela a jeho zanedbávanie môže viesť k mnohým nepríjemnostiam. Zatiaľ čo tradičná tesná a nepohodlná obuv vôbec nezohľadňuje zdravie nôh, barefoot obuv je v tomto smere pravým opakom. Zdravie nôh, prirodzené fungovanie celého tela a snaha o maximálne pohodlie sú pri výrobe barefoot obuvi najvyššou prioritou. Poďme sa teda pozrieť na to, aký vplyv má barefoot obuv na vaše zdravie a s akými problémami vám môže pomôcť.

Sú barefoot topánky naozaj zdravé?

Chodenie naboso je prospešná činnosť pre celé ľudské telo a môže mať pozitívny vplyv na zdravie človeka, najmä na chodidlá a nohy. Je to zdravý spôsob chôdze, pretože je pre človeka prirodzený a jeho pohybový aparát je na tento typ chôdze prispôsobený.

V súčasnosti však väčšina ľudí nemá veľa príležitostí chodiť naboso, nehovoriac o tom, že chôdza naboso môže byť veľmi nepraktická kvôli špine alebo studenému povrchu. Bez obuvi, ktorá chráni nohy, sú nohy vystavené aj prírodným vplyvom a často aj mrazivému počasiu a pri chôdzi naboso môže dôjsť k rôznym menej i viac závažným zraneniam. Bosá obuv rieši práve tento problém.

Barefoot obuv sa niekedy nazýva aj barefoot obuv, a to práve preto, že svojou funkciou a konštrukciou simuluje chôdzu naboso , čo vám umožňuje využívať všetky zdravotné výhody spojené s chôdzou bez topánok a zároveň chráni vaše nohy ako akákoľvek iná obuv. Môžete v nich chodiť bez obáv z počasia alebo zranenia.

Bosá obuv napodobňovaním chôdze naboso prispieva k prirodzenému pohybu a správnemu držaniu tela, čo má pozitívny vplyv na celý pohybový aparát. Ultratenká trojmilimetrová podrážka obuvi VIVOBAREFOOT potom umožňuje správne prekrvenie chodidiel a poskytuje im dostatok priestoru na správne fungovanie. Tomu napomáha aj absencia podpory klenby, ktorá v bežnej obuvi zbytočne obmedzuje chodidlo a časom oslabuje klenbu nohy, a dôležitý je aj široký priestor pre prsty, ktorý poskytuje dostatok priestoru pre zdravý pohyb prstov.

Keďže barefoot obuv nie je tesná a zbytočne nezväzuje chodidlá, dáva svalom a šľachám na chodidlách možnosť fungovať tak, ako to príroda zamýšľala, a časom im vracia silu, ktorú stratili po rokoch chôdze v ťažkopádnej bežnej obuvi.

Ďalšou výhodou tenkých podrážok je obnovená propriocepcia alebo spätná väzba chodidiel. S každým krokom váš nervový systém registruje rôzne zmeny, ku ktorým pri chôdzi dochádza, a mozog potom tieto informácie využíva na úpravu držania tela, správnu koordináciu pohybu alebo reflexy. V bežnej obuvi však táto spätná väzba nefunguje správne, pretože chodidlá sú príliš ďaleko od zeme. Na druhej strane, v barefoot obuvi dochádza opäť k prospešnému spojeniu so zemou a telo sa môže prirodzene prispôsobovať situácii krok za krokom.

A v neposlednom rade tenká podrážka znamená, že pri chôdzi v lese alebo na čistinke vám nič nebráni v dokonalom spojení s prírodou, čím sa vaša relaxácia a odpočinok dostanú na úplne novú úroveň. Zdravotné výhody barefoot obuvi teda nekončia len pri fyzickej stránke, ale môžu pomôcť aj vašej duševnej pohode.

Pravidelné nosenie barefoot obuvi môže tiež zabrániť mnohým deformáciám a defektom nôh. Bosá obuv môže tiež zmierniť bolesť už existujúcich problémov spôsobom, ktorý bežná obuv nedokáže, pretože sa dokonale prispôsobí tvaru chodidla a poskytuje nohám potrebnú voľnosť a oporu bez zbytočného tlaku. S akými problémami však môže barefoot obuv pomôcť?

Pre koho sú barefoot topánky vhodné?

Či už ide o vrodené vady alebo o vady získané počas života, alebo o drobné problémy, s ktorými sa z času na čas stretávame všetci, barefoot obuv môže byť pre vás tým správnym riešením.

MYKÓZY, PLESNE A OTLAKY

Jednou z najčastejších nepríjemností, s ktorou sa môžete stretnúť najmä v horúcich letných mesiacoch, je vznik rôznych mykóz, plesní a otlakov v oblasti chodidiel. Hlavným vinníkom je v týchto prípadoch deravá a tesne priliehajúca obuv. Plesniam sa najlepšie darí vo vlhkom a uzavretom prostredí, napríklad v bežnej obuvi po celodennom nosení, zatiaľ čo otlaky sa tvoria na miestach, kde je pokožka vystavená dlhodobému tlaku.

Barefoot obuv pomáha predchádzať týmto problémom vďaka svojej flexibilnej konštrukcii, ktorá sa prispôsobí vašim nohám a poskytuje dostatok priestoru na pohyb, čím znižuje pravdepodobnosť vzniku otlakov. Okrem toho sú letné barefoot topánky VIVOBAREFOOT vyrobené z priedušného materiálu, ktorý umožňuje vašim nohám dýchať, čím sa znižuje vznik plesní a mykóz.

Dôležitá je aj podrážka, pretože topánky VIVOBAREFOOT majú štyri vrstvy, z ktorých je v boji proti plesniam najdôležitejšia antibakteriálna vrstva. Ako už názov napovedá, táto vrstva zabraňuje množeniu baktérií a okrem iného minimalizuje nepríjemný zápach. Chôdza v barefoot obuvi sa tak stáva ešte pohodlnejšou a zdravšou.

VYROBENÉ NOHY

Ďalším častým problémom, ktorý však môže človeka naozaj potrápiť, sú zarastajúce nechty na nohách. Bolesť, nepríjemný tlak alebo dokonca krv či zápal sú možné nepríjemné príznaky, ktoré sprevádzajú zarastajúce nechty.

K zarastaniu nechtov môže dôjsť z mnohých dôvodov, napríklad v dôsledku drobných poranení, deformovaných prstov alebo nesprávneho strihania nechtov, ale jednou z možných príčin je aj nosenie tesnej obuvi, ktorá vytvára neprirodzený tlak na prsty a nechty. Vďaka širokému priečinku na prsty na nohách poskytujú barefoot topánky prstom dostatok priestoru, takže na rozdiel od bežných topánok vám určite nehrozí zarastanie nechtov kvôli nedostatku miesta.

VYBUDOVANÉ PRSTY

Hallux valgus, častejšie označovaný ako pukliny, je vada spôsobená nosením nevhodnej obuvi s vysokým podpätkom. V praxi ide o nesprávne nastavenie palca nohy s ostatnými prstami a zmenu jeho celkového postavenia. Bunions majú tendenciu sa postupne zhoršovať a spôsobovať človeku čoraz väčšiu bolesť. Hallux okrem iného kvôli bolesti a neprirodzenej polohe prstov negatívne ovplyvňuje aj chôdzu a držanie tela človeka.

V závažných prípadoch je jediným riešením operácia, ale nosenie dostatočne širokej obuvi, napríklad barefoot obuvi, alebo špeciálne navrhnutých korektorov môže pomôcť pri prevencii a v menej závažných prípadoch. Tie obnovujú správnu polohu prstov a zvyšujú ich pohyblivosť.

PROBLÉMY S KLENBOU NOHY, PLOCHÉ NOHY

Klenba nohy, ktorá je príčinou tzv. plochých nôh, sa prejavuje rôznymi spôsobmi. Spočiatku ide najmä o vizuálnu zmenu, keď klenba, stredná časť chodidla, klesá bližšie k zemi a päta mierne vystupuje dozadu. Neskôr sa postupne pridávajú bolesti nôh a môžu sa objaviť opuchy alebo pocit unavených a ťažkých nôh. Dobrou správou je, že v menej závažných prípadoch je zvyčajne možné situáciu napraviť aktívnym prístupom.

Nedostatočná stimulácia chodidiel, zbytočné preťažovanie nôh a nosenie zle padnúcej a nestabilnej obuvi sú len niektoré z príčin prolapsu klenby. Barefoot obuv preto môže byť nápomocná, najmä vďaka absencii nadmernej podpory klenby, ktorá je typická pre bežnú obuv. Absencia tejto opory umožňuje chodidlám fungovať prirodzene a svaly a šľachy na chodidlách môžu časom znovu nadobudnúť stratenú silu.

KLADIVKOVÉ A PAZÚRKOVÉ PRSTY

Tieto dve deformity spolu úzko súvisia, pretože obe sú spôsobené nerovnováhou šliach podieľajúcich sa na ohýbaní prstov a prejavujú sa nesprávnym ohybom prstov v kĺbe. Aj v tomto prípade je príčina a riešenie jasné. Príliš tesná obuv spôsobuje, že prsty sa časom skrútia, deformujú sa a sú nútené prispôsobiť sa tvaru topánky, zatiaľ čo barefoot obuv má na nohy opačný účinok. Prispôsobiť by sa mala topánka, nie vaše chodidlo.

Pre koho by barefoot obuv nemusela byť vhodná?

Ako to už býva, žiadna veľkosť nie je vhodná pre všetkých a aj barefoot topánky majú svoje limity, aspoň čo sa týka zdravia. Najmä pri vážnejších ochoreniach chodidiel a nôh nemusí byť nosenie barefoot obuvi vhodným riešením. Vo všetkých prípadoch však o najideálnejšom postupe pre vašu konkrétnu situáciu rozhodne váš lekár po konzultácii.

DIABETICKÉ NOHY

Syndróm diabetickej nohy, skrátene SDN, je jednou z možných neskorých komplikácií cukrovky. Prejavuje sa poškodením ciev a nervov v chodidlách a predstavuje veľmi vážny zdravotný problém, ktorý by sa nemal brať na ľahkú váhu. O liečbe SDN pomocou bosých topánok sa zatiaľ neuskutočnil dostatočný výskum, ktorý by jednoznačne potvrdil ich účinok; najlepšie je, ak v týchto prípadoch rozhodne lekár.

ARTRITIDA

Artritída môže napadnúť kĺby v celom tele, spôsobiť v nich zápal a ďalej ich poškodzovať, ale často sa problémy prejavujú práve v chodidlách. Pre tieto prípady môže lekár odporučiť nosenie špeciálnej zdravotnej obuvi, ktorá je dokonale prispôsobená na zmiernenie bolesti spôsobenej artritídou.

PÄTA

Kostný výrastok na pätovej kosti, všeobecne nazývaný pätová ostroha, môže byť v niektorých prípadoch neškodný a nespôsobovať žiadne nepríjemnosti, zatiaľ čo inokedy vedie k bolesti a nepohodliu. Hoci v prípade pätovej ostrohy môže pri prevencii zohrávať úlohu barefoot obuv, skutočná liečba zostáva v rukách lekárov a fyzioterapeutov.

PERIFÉRNA NEUROPATIA

Brnenie, mravčenie alebo ostrá bolesť sa vyskytujú v dôsledku poškodenia periférnych nervov, t. j. nervov v chodidlách alebo rukách. Periférna neuropatia, podobne ako syndróm diabetickej nohy, je vážny problém, pri ktorom sa zatiaľ jednoznačne nepreukázal účinok barefoot obuvi.

Bosé nohy a zdravý vývoj chodidiel u detí

Detské nohy prechádzajú počas rastu veľmi dramatickými zmenami a je mimoriadne dôležité, aby tento vývoj prebiehal správne už v ranom veku. V skutočnosti sa dá veľkej väčšine uvedených problémov predísť už v ranom veku, ak sa podporí správny vývoj dieťaťa. V tomto smere môže byť veľkým prínosom bosá obuv.

Deti sa najlepšie naučia chodiť naboso, bez tesných detských topánočiek, ktoré sa, žiaľ, stretávajú s presne rovnakými problémami ako ich dospelé varianty. Bosá chôdza je preto veľmi zdravá, pomáha dieťaťu naučiť sa správnemu držaniu tela a postoju a zvyknúť si vnímať okolie všetkými zmyslami. Chôdza bez topánok, najmä v mestskom prostredí, však môže byť pre dieťa nebezpečná a môže viesť k neúmyselným zraneniam.

Detská barefoot obuv ponúka elegantné riešenie, pretože vďaka odolnej podrážke chráni dieťa pred zranením, ale nepripravuje ho o všetky výhody bosej chôdze, o ktoré by ho inak bežná obuv pripravila. Aj detská barefoot obuv, podobne ako modely pre dospelých, umožňuje maximálnu voľnosť pohybu, ponecháva dostatok priestoru pre prsty a prispôsobuje sa chodidlu tak, aby mohlo fungovať bez obmedzenia.

Zdieľať článok



Prečítajte si tiež

Ako začať s barefoot obuvou?

Ako začať s barefoot obuvou?

04.04.24 12489

Ako správne zmerať veľkosť chodidla

Ako správne zmerať veľkosť chodidla

06.08.20 9899

Páčil sa vám tento príspevok? Pošlite ho ďalej...



Registrujte sa

a získajte
množstvo výhod

  • Úplný prehľad nových produktov
  • História objednávok
  • Doprava zadarmo nad 50 €
  • 30-dňová lehota na vrátenie tovaru

Cookies

Naša spoločnosť používa súbory cookies na správne fungovanie vášho obľúbeného e-shopu, na prispôsobenie obsahu stránok vašim potrebám, na štatistické a marketingové účely. Kliknutím na tlačidlo prijímam nám udelíte súhlas ich zberom a spracovaním, a my vám poskytneme ten najlepší zážitok z nakupovania.

Vaše nastavenie súborov cookie

Tu máte možnosť prispôsobiť soubory cookie v súladu s vlastnými preferenciami a neskôr nastaviť alebo kedykoľvek vypnúť v pätičke webu.

Technické cookies sú nevyhnutné pre správne fungovanie webu a všetkých funkcií, ktoré ponúkajú.

Personalizáciu prevádzame na základe vami prehliadnutého tovaru. Ďalej potom upravujeme zobrazovaný obsah podľa toho, čo vás zaujíma.

Tieto cookies nám umožňujú meranie výkonu nášho webu a za pomoci získaných dát potom môžeme zlepšovať zážitok z nakupovania zákazníkom.

Tieto cookies sú využívané reklamnými a sociálnymi sieťami vrátane Googlu na prenos osobných údajov a personalizáciu reklám, aby boli pre vás zaujímavé.