Ako odstrániť zápach z topánok

BLOG

26.06.24 4428

S pachom topánok sa pravdepodobne niekedy v živote stretol každý. Bez ohľadu na to, aký druh obuvi nosíme alebo čo počas dňa robíme, niekedy sa stane, že po vyzutí topánok cítime nepríjemný zápach. Zápach topánok môže mať mnoho príčin, ale našťastie existuje aj mnoho spôsobov, ako ho odstrániť a v budúcnosti mu predchádzať. Význam správnej starostlivosti o obuv nemožno podceňovať, pretože zapáchajúce topánky nielenže znižujú vaše sebavedomie a zbytočne kazia prvý dojem, ale znižujú aj celkový komfort chôdze a predstavujú zbytočné hygienické riziko.

Príčiny zápachu topánok

Aby sme pochopili, ako najlepšie odstrániť zápach z topánok a vyhnúť sa mu v budúcnosti, musíme sa najprv pozrieť na to, prečo sa zápach z topánok vôbec objavuje.

Samozrejme, existuje mnoho možných konkrétnych príčin, ale všetky majú jedno spoločné. Pot. Zdá sa to intuitívne. Naše nohy sa potia, pot má nepríjemný zápach a naše topánky začnú zapáchať. V praxi to však nie je také jednoduché.

Každý človek má v chodidlách približne štvrť milióna potných žliaz, ktoré pracujú dvadsaťštyri hodín denne a najmä v teplom počasí alebo pri fyzickej námahe produkujú pot vo veľkom množstve. Samotný pot však v drvivej väčšine prípadov nie je v skutočnosti príčinou zápachu, alebo aspoň nie je sám o sebe rozhodujúci. Keby to tak bolo, nerobili by sme nič iné, len si čistili topánky.

Zdrojom zápachu topánok nie je samotný pot, ale skôr plesne a baktérie, ktoré sa v topánkach premnožia v dôsledku prítomnosti potu. Odpadové látky, ktoré títo nezvaní hostia vylučujú, majú silný zápach, a preto sú zodpovedné za prevažnú väčšinu zápachu topánok.

Prečo sa tieto plesne a baktérie objavujú v obuvi? V niektorých prípadoch môže ísť o náhodu. Rôzne nežiaduce mikroorganizmy a podobné problematické látky sa môžu dostať do topánky šliapaním do hlbokého blata, kaluží alebo namočením topánky do jazera či mora.

Svoju úlohu môže zohrávať aj váš zdravotný stav. Zápachom topánok trpia najmä tí, ktorí trpia hyperhidrózou, ktorá sa často prejavuje nadmerným potením nôh. Ľudia s touto genetickou poruchou majú vyššiu pravdepodobnosť zápachu topánok, pretože viac potu vedie k väčšej vlhkosti vo vnútri topánky a v dôsledku toho k väčšiemu množstvu baktérií, plesní a ich zapáchajúcich odpadových produktov.

V prevažnej väčšine prípadov sa však baktérie a plesne objavujú jednoducho preto, že majú ideálne podmienky na existenciu v uzavretej, vlhkej a nevetranej obuvi. Dôležitý je najmä stav obuvi, vložky a použitého materiálu.

Zápachu sa nevyhnú ani tí, ktorí sa o svoje nohy dokonale starajú. Každý sa potí, a keď sa v topánkach nachádza pot, čoskoro sa objavia baktérie a plesne. Nie je však všetko stratené. Našťastie, zápachu topánok sa dá do veľkej miery predísť a obmedziť ho ešte skôr, ako sa objaví.

Ako zabrániť zápachu topánok

Samozrejme, že je veľmi dôležité vedieť problém vyriešiť, keď sa už vyskytne, preto sa ďalej budeme zaoberať spôsobmi odstránenia zápachu z obuvi, ale najprv sa pozrieme na metódy, ktoré možno použiť na to, aby sme zápachu úplne zabránili alebo aspoň znížili pravdepodobnosť jeho výskytu.

V prvom rade sa odporúča nechať obuv po nosení dostatočne vyvetrať, a to nielen po športovaní alebo dlhšom nosení. Mnohí z nás majú vo zvyku odkladať topánky do skrine alebo botníka hneď po príchode domov, ale v takom prípade sa pot nemá kam odparovať a rôzne baktérie a plesne dostávajú príležitosť na rast.

Potreba vetrania topánok platí dvojnásobne, ak vonku zmoknú alebo inak vlhké. Bez vysušenia a vyvetrania obuvi riskujete rýchly rozvoj nežiaducich mikroorganizmov.

Častejšie prezúvanie a striedanie topánok tiež pomôže predchádzať zápachu z topánok, pretože ak strávite celý deň v jednom páre topánok, je pravdepodobnejšie, že sa v nich vytvorí vlhké prostredie ideálne pre vznik zápachu. Samozrejme, nie každý má možnosť meniť si obuv, ktorú nosí počas dňa, ale ak tak urobíte, vaše topánky a nosy ľudí stojacich v blízkosti vám budú vďačné.

Pri prevencii zápachu z topánok zohrávajú úlohu aj ponožky. Už len to, že máte vôbec nejaké ponožky, znižuje pravdepodobnosť, že vaše topánky budú zapáchať. Je to preto, že pot sa nemôže v takej miere vstrebať do samotnej topánky a nezostane v nej po tom, ako si ju vyzujete. Niektoré ponožky však chránia vaše topánky ešte účinnejšie. Dobrým príkladom sú ponožky OS20 Run Black, ktoré sú odolné voči oderu a zabraňujú vzniku pľuzgierov, ale zároveň odvádzajú prebytočné teplo a vlhkosť vďaka vláknam Coolmax, takže sa nedostávajú do samotnej obuvi. Podobný účinok dosahujú aj antibakteriálne ponožky s aktívnym striebrom, ktoré ničia baktérie skôr, ako sa stihnú rozmnožiť.

Pomôcť môže aj používanie špeciálnych antibakteriálnych vložiek, ako sú korkové vložky od spoločnosti VIVOBAREFOOT, ktoré dokážu do značnej miery neutralizovať zápach z obuvi a zabrániť mu v budúcnosti.

V súvislosti so zápachom topánok netreba zabúdať ani na hygienu, pretože špinavé a spotené nohy prirodzene zvyšujú pravdepodobnosť usadzovania baktérií a plesní v topánke, a tým aj vzniku zápachu.

Ešte pred prvým použitím obuvi môžete do značnej miery predísť riziku zápachu použitím vhodnej impregnácie, napríklad spreja Collonil Carbon Pro. Ten chráni topánky pred prenikaním vlhkosti pri zachovaní dokonalej priedušnosti, ale poradí si aj s rozliatou naftou alebo mastnotou. Čo však v prípade, že na prevenciu je už neskoro a zápachu sa musíte zbaviť?

Účinné tipy na odstránenie zápachu z topánok

1. Práčovňa

Najzrejmejším spôsobom, ako odstrániť zápach, je vyprať obuv v práčke. Hoci je to možnosť, nie vždy je to dobrý nápad. Predovšetkým venujte pozornosť danému typu obuvi. Lepené alebo kožené topánky nesmú ísť do práčky vôbec, pretože hrozí poškodenie materiálu obuvi alebo odlepenie podrážky. Takisto, ak sú topánky namočené dlhší čas, môžu sa potenciálne zdeformovať a v krajnom prípade poškodiť samotnú práčku.

V súčasnosti však mnohé práčky disponujú programom na pranie obuvi alebo môžete nastaviť práčku na najnižšiu teplotu a otáčky. Okrem toho možno obuv vkladať do práčky v špeciálnom vrecku, ktoré chráni obuv aj práčku. Vo všeobecnosti je možné topánky prať, ale opatrne.

2. Jedlá sóda

Častou radou je dať do topánok trochu jedlej sódy a nechať ju tam cez noc. Jedlá sóda sa používa ako odstraňovač zápachu v mnohých oblastiach v domácnosti a rovnako účinná môže byť aj na topánky. V skutočnosti dokáže do rána neutralizovať a absorbovať zápach, takže vaše topánky zostanú aspoň na chvíľu bez zápachu.

3. Ocot

Na odstránenie zápachu sa odporúča aj roztok octu a vody v pomere 1:1. Použite ho na vyčistenie vnútornej strany topánky a po zaschnutí by mal zápach ustúpiť.

4. Alkohol

Podobne ako ocot, aj alkohol zriedený vodou by mal pomôcť pri odstraňovaní zápachu z topánok, a to predovšetkým preto, že alkohol je prirodzene antibakteriálny a dezinfekčný. Postriekanie vnútornej strany topánky alkoholovým roztokom tak môže zlikvidovať baktérie spôsobujúce zápach. Pri kožených topánkach však buďte opatrní, alkohol môže kožu pri kontakte poškodiť.

5. Voňavé utierky do sušičky

Vloženie voňavých obrúskov do topánok namiesto sušičky môže tiež viesť k zmierneniu zápachu, sú totiž určené na pohlcovanie vlhkosti. Čím dlhšie necháte obrúsky v topánkach, tým lepšie.

6. Čajové vrecúška

Použité vrecúška čierneho alebo zeleného čaju vložené do topánok môžu tiež pomôcť pri zápachu. Čierny a zelený čaj totiž obsahujú tanín, ktorý dokáže spoľahlivo eliminovať baktérie a s nimi aj zápach.

7. Tuhé mydlo

Kúsok tuhého mydla vložený do topánok na dlhší čas, ideálne na noc, môže tiež pohltiť zápach. Okrem toho samotné mydlo príjemne vonia a táto vôňa sa prenesie na vaše topánky.

8. Citrónová kôra

Ponechanie trochu nastrúhanej citrónovej kôry v topánke je ďalším osvedčeným trikom. Prírodné oleje z citróna by mali vnútrajšku vašich topánok dodať citrusovú vôňu.

9. Mraznička

Zdá sa to dosť prekvapivé, ale ponechanie topánok v uzavretom vrecku v mrazničke cez noc by malo tiež pomôcť so zápachom. Je to preto, že baktérie, ktoré spôsobujú zápach, nemôžu prežiť pri nízkych teplotách.

10. Slnko

Áno, vystavenie topánok slnku tiež do značnej miery eliminuje zápach, pretože UV lúče ničia baktérie, takže prestávajú vytvárať zápach.

V prípade, že žiadny z domácich spôsobov zbavenia sa zápachu nefunguje, alebo chcete byť schopní zápach spoľahlivo odstrániť, našťastie existujú špeciálne výrobky, ktoré môžu pomôcť.

Najlepší pomocníci v boji proti zápachu topánok

Bez ohľadu na to, aké dobré sú triky a osvedčené metódy, v niektorých prípadoch jednoducho nestačia. Môžete sa však obrátiť na niektoré z výrobkov, ktoré sú určené špeciálne na odstraňovanie zápachu z topánok.

Spoľahlivým spôsobom, ako odstrániť nepríjemný zápach topánok, je dezodorant Smell Well XL Active. Ide o malé vrecúško, ktoré vložíte do topánok na noc, aby ste sa zbavili zápachu, a do rána dezodorizér absorbuje všetku nežiaducu vlhkosť z topánok a odstráni všetok zápach, takže vaše topánky budú ráno opäť svieže a pripravené na nosenie. Hlavnou zložkou dezodorantu je aktívne uhlie, ktoré bojuje predovšetkým proti zápachu, pričom ďalšie soli a minerály pomáhajú uhliu absorbovať vlhkosť.

Odstraňovače zápachu v spreji sú podobne účinné a možno ich použiť na akékoľvek oblečenie okrem obuvi. Carbon Lab Odor Cleaner nielenže odstraňuje silné pachy, ale ich aj nahrádza dlhotrvajúcou príjemnou vôňou. Výsledky sa dosiahnu do pol minúty, takže sprej je ideálny, keď potrebujete odísť z domu a zápach z topánok spozorujete tesne pred odchodom.

So zápachom z topánok vám však môže pomôcť aj správny výber obuvi. Mnohé modely bežnej obuvi sú príliš uzavreté, netesnia a neumožňujú správnu cirkuláciu vzduchu, čo spôsobuje, že topánky zatuchnú, prepúšťajú baktérie a plesne a zapáchajú.

S týmto problémom si však dokážu poradiť barefoot topánky od spoločnosti VIVOBAREFOOT, kde nájdete prirodzene priedušné modely topánok, ktoré nebránia prirodzenému vetraniu, a preto nevytvárajú vlhké prostredie. A kde nie je vlhkosť, tam nie sú ani baktérie a plesne, ktoré vytvárajú zápach.

 

Zdieľať článok



Páčil sa vám tento príspevok? Pošlite ho ďalej...



Registrujte sa

a získajte
množstvo výhod

  • Úplný prehľad nových produktov
  • História objednávok
  • Doprava zadarmo nad 50 €
  • 30-dňová lehota na vrátenie tovaru

Cookies

Používame súbory cookie na zabezpečenie správneho fungovania vášho obľúbeného e-shopu, na prispôsobenie obsahu stránok vašim potrebám, na štatistické a marketingové účely a personalizáciu reklám od Googlu a ďalších spoločností. Kliknutím na tlačidlo „Povoliť všetko“ nám udelíte súhlas s ich zberom a spracovaním a my vám poskytneme ten najlepší zážitok z nakupovania.

Vaše nastavenie súborov cookie

Tu máte možnosť prispôsobiť soubory cookie v súladu s vlastnými preferenciami a neskôr nastaviť alebo kedykoľvek vypnúť v pätičke webu.

Technické cookies sú nevyhnutné pre správne fungovanie webu a všetkých funkcií, ktoré ponúkajú.

Personalizáciu prevádzame na základe vami prehliadnutého tovaru. Ďalej potom upravujeme zobrazovaný obsah podľa toho, čo vás zaujíma.

Tieto cookies nám umožňujú meranie výkonu nášho webu a za pomoci získaných dát potom môžeme zlepšovať zážitok z nakupovania zákazníkom.

Tieto cookies sú využívané reklamnými a sociálnymi sieťami vrátane Googlu na prenos osobných údajov a personalizáciu reklám, aby boli pre vás zaujímavé.