Výskum chôdze naboso

BLOG

14.04.20 982

To, že nevhodná obuv deformuje naše nohy, nie je žiadna novinka. Vedeli to už v starovekom Grécku, kde veľkí filozofi ako prví spomínali, že zle padnúce sandále nie sú pre nohy dobré, dokonca aj sám Sokrates trval na tom, že chodí bosý.

V 19. storočí európski lekári a vedci publikovali prvé oficiálne výskumy o problémoch spôsobených nevhodnou obuvou: "Prečo topánka tlačí" a "Zneužívanie chodidla". V roku 1895 sa v štúdii s názvom "Štúdia o slabom chodidle" pozorovala súvislosť medzi chodidlom a celkovou pohyblivosťou tela[I] a v roku 1905 Dr. Philip Hoffman napísal prácu, v ktorej ukázal, ako bežná, tradičná obuv deformuje chodidlo[II]. Lekár slúžiaci v 60. rokoch 20. storočia na ostrove Svätá Helena, kde polovica obyvateľstva nosila obuv, zatiaľ čo druhá polovica chodila bosá, dospel k záveru, že existuje priamy vzťah medzi počtom rokov nosenia obuvi a postavením palca na nohe, ktorý je dôležitou súčasťou správneho držania tela[III].

Zdá sa, že súčasná obuv nepomáha ľuďom s bolesťami nôh, až 77 % Američanov uvádza, že trpí bolesťami a oslabenými chodidlami[IV]. Móda nie je všetko, prejdime si vedecké výskumy na túto tému pekne po poriadku.

Používate svoje topánky alebo nechávate topánky používať vaše nohy?

Vedci z Johannesburskej univerzity v Juhoafrickej republike porovnali moderných ľudí z rôznych populácií s chodidlami kostier starých 2 000 rokov a dospeli k záveru, že pred nosením topánok mali ľudia zdravšie a silnejšie nohy[V]. V inej štúdii sa porovnávali chodidlá juhoafrických a nemeckých detí a zistilo sa, že tie, ktoré pravidelne chodili bosé (juhoafrické deti), mali zdravšie chodidlá (vyššie klenby a rovnejšie palce) ako (európski) nositelia topánok. Pravidelná chôdza naboso vykazovala aj menej problematických vlastností chodidiel, ako sú priečne alebo pozdĺžne ploché klenby alebo kostrče či vbočené prsty[VI][VII].

Nielenže sú bosé nohy zdanlivo stabilnejšie a pevnejšie, ale môže to mať aj pozitívny vplyv na telo a celý pohybový aparát. Nedávna štúdia zistila, že pravidelne bosé deti dosahovali lepšie výsledky v rovnováhe a motorických zručnostiach ako ich obutí kamaráti[VIII]. Dokonca aj naše celkové správanie a duševnú pohodu môže zlepšiť nosenie topánok. Desať rokov trvajúci výskum na Bournemouthskej univerzite dospel k záveru, že bosé obúvanie pomáha žiakom lepšie sa sústrediť a zvládať učebné osnovy. [IX].

Našim nohám neprospel ani príchod mäkkej, odpruženej športovej obuvi. V 70. rokoch 20. storočia sa stala hitom bežecká obuv, a to najmä vďaka zvýšenej popularite behu. Keď však spoločnosti vyrábajúce športovú obuv zistili, že zákazníci sa sťažujú na bolesti šliach a lýtok, prišli s vylepšeniami.

Mike Fritton, bývalý dizajnér spoločnosti Nike, opísal, čo sa vtedy stalo: "Bowerman (spoluzakladateľ spoločnosti Nike) sa rozhodol zvýšiť pätu o pol palca podľa toho, čo mu povedali lekári. Snažili sa vyhovieť ľuďom, ktorí celý život nosili robustnú obuv. Široká verejnosť potrebovala predovšetkým výrobok, ktorý by bol čo najpohodlnejší. ' Trh sa zväčšoval, technológia sa vyvíjala, ale zranenia, ktorým chcela moderná bežecká obuv zabrániť, nezmizli. V skutočnosti sa zdalo, že ich pribúda.

Údaje naznačujú, že až 79 % rekreačných bežcov má zranenia dolných končatín [X] [XI] - čo sa môže zdať zvláštne vzhľadom na množstvo technológií, do ktorých si obúvame nohy a ktoré nám majú pomôcť lepšie sa pohybovať. Je to jednoduché - vďaka veľkému množstvu odpruženia nemusia bežci venovať toľko pozornosti technike, a to spôsobuje spomínané zranenia [XII] [XIII] [XIV] [XV].

Súvisí to s tým, ako väčšina bežcov v tradičnej bežeckej obuvi dopadá na zem. Mäkšie odpruženie pod pätou podporuje dopad päty, čo zvyšuje silu nárazu na kolená a boky [XVI]. Pritom chôdza pri behu naboso (pre predstavu o dokonalom behu stačí sledovať dieťa bežiace naboso) znamená, že chodidlo dopadá na zem v strede chodidla alebo skôr v prednej časti chodidla [XVII]. Klenba chodidla a Achillova šľacha sú navrhnuté tak, aby ukladali a regenerovali 52 % tejto energie nárazu, čomu ďalej napomáha vyvážené držanie tela a vyššia kadencia, ktoré pomáhajú rozptýliť zvyšok nárazu z nárazu [XVIII]. Výskumníci z Národného bežeckého centra na Harvardovej univerzite dokázali, že veľkosť svalov a sila nohy sa u zdravých dospelých bežcov obnovili, keď sa vrátili k chôdzi v barefoot (alebo minimalistickej) obuvi počas ôsmich týždňov [XIX].

Dve španielske univerzity testovali vytrvalostných bežcov, ktorí mali behať iba naboso počas 12 týždňov pod odborným dohľadom. Bez ohľadu na ich rýchlosť a počet nabehaných kilometrov došlo k výrazným zmenám vo vzore došľapu namiesto došľapu od stredu chodidla k prednému, čo považovali za spôsob došľapu v rámci behu, ktorý viedol k nižšiemu riziku zranenia dolných končatín [xx].

A z chôdze naboso profitujú nielen zdraví dospelí. Nedávna štúdia z Laboratória pohybu na Liverpoolskej univerzite dospela k záveru, že obúvanie naboso zlepšuje stabilitu a fyzické funkcie u inak zdravých ľudí stredného a staršieho veku v porovnaní s tými, ktorí nosia bežnú obuv [xxi]. Je to dôležité, pretože zníženie pravdepodobnosti pádu s pribúdajúcim vekom je kľúčom k udržaniu kondície, zdravia a nezávislosti. Z výskumu, ktorý v roku 2013 uskutočnila organizácia NICE, vyplynulo, že pády stoja britskú národnú zdravotnú službu 3,00 miliardy dolárov ročne [xxii].

Sme presvedčení, že najšťastnejší chodec je ten, ktorý chodí bosý. V prípade, že to okolnosti neumožňujú, v minimalistickej alebo bosej obuvi. Dovolíme si tvrdiť, že bosá obuv je vhodná vo všetkých ohľadoch pre deti, dospievajúcich a starších ľudí. Tak pre športovcov, ako aj pre menej pohyblivých ľudí.

Prechod na barefoot je vždy najlepšie uskutočňovať pomaly a postupne. Doprajte svojim chodidlám dostatok času na prebudenie a návrat do prirodzeného stavu. Precíťte všetky svaly, ktoré v príliš tesnej obuvi ochabli, a dajte im dostatok priestoru na zotavenie.

Postupujte pomaly.

Vitajte vo svete bosých nôh a šťastných chodidiel.

Ďalšie výskumy

Denná aktivita v minimálnej obuvi zvyšuje pevnosť chodidiel
Rory Curtis & Kristiaan D'Août (2019), Footwear Science, 11:sup1, S151, https://doi.org/10.1080/19424280.2019.1606299

Chcete späť svoje chodidlá?
Barefoot Cobblers Catherine Willems

Minimálna obuv zlepšuje stabilitu a fyzické funkcie u ľudí v strednom a vyššom veku v porovnaní s bežnou obuvou
Cudejko a D'Aout (2019), Liverpool https://doi.org/10.1016/j.clinbiomech.2019.11.005

Mestský bežec s evolučným odkazom
Francis (2019) https://peterfrancis.blog/2019/07/18/the-urban-runner-with-an-evolutionary-legacy/

Smart Women, Stupid Shoes, and Cynical Employers: The Illegality and Adverse Health Consequences of Sexually Discriminatory Workplace Footwear Requirements for Female Employees (Inteligentné ženy, hlúpa obuv a cynickí zamestnávatelia: nezákonnosť a nepriaznivé zdravotné dôsledky sexuálne diskriminačných požiadaviek na obuv na pracovisku pre zamestnankyne).
Marc Linder

Problémami s chodidlami trpí 77 % (dospelých Severoameričanov). Nový prieskum odhalil, že väčšina Američanov trpí bolesťami nôh ( 77 % dospelých Severoameričanov trpí problémami s chodidlami.
Zdroj: American Podiatric Medical Association. https://www.prnewswire.com/news-releases/new-survey-reveals-majority-of-americans-suffer-from-foot-pain-259775741.html

Závery vyvodené z porovnávacej štúdie chodidiel bosých a obutých ľudí .
Autor: Phillip Hoffman. https://nohatka.cz/wp-content/uploads/2018/02/hoffman-1905-barefoot.pdf

Vytrvalostný beh a evolúcia Homo.
Dennis M. Bramble1 & Daniel E. Lieberman2

Chôdza v minimalistickej obuvi je účinná na posilnenie svalov nôh .
Autori: Ridge ST, Olsen MT, Bruening DA, Jurgensmeier K, Griffin D, Davis IS, Johnson AW. https://www. ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/30113521/

Ticking Time Bomb: Childrens shoes cause health problems later in life for Adults
Zdroj :Dr. Phil Maffetone. https://philmaffetone.com/kids-shoes/?fbclid=IwAR1prpLItWpxucx3JRepsZsXfEkpCMhoi7TqfE5NH4tjjMPuz5TwDi1onMI

Vzorce úderu chodidla sa líšia medzi deťmi a dospievajúcimi, ktorí vyrastajú naboso vs. vo fit obuvi.
Autori: Mgr: Hollander K, de Villiers JE, Venter R, Sehner S, Wegscheider K, Braumann KM, Zech A. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29145687

Sila a tuhosť chodidla súvisia s používaním obuvi v porovnaní populácie s minimálnou vs. konvenčnou obuvou.
Zdroj: Nicholas B. Holowka, Ian J. Wallace & Daniel E. Lieberman. https://www. nature.com/articles/s41598-018-21916-7

Ako chôdza naboso ovplyvňuje váš mozog.
Autori: Dr. Sam Oltman, ND. https://www.correcttoes.com/foot-help/how-going-barefoot-affects-your-brain/

Športová obuv ovplyvňuje rovnováhu u mužov.
Autori: Mgr: S Robbins, E Waked, G J Gouw, J McClaran

Motorické schopnosti detí a dospievajúcich sú ovplyvnené vyrastaním naboso alebo na chodidlách.

(Motorické schopnosti detí a dospievajúcich sú ovplyvnené štýlom obúvania v detstve)
Astrid Zech, Ranel Venter, Johanna E de Villiers, Susanne Sehner, Karl Wegscheider, Karsten Hollander https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5996942/

Bosé nohy sú pre deti lepšie, ukazuje nová štúdia.
Naledi Shange. https://www. timeslive.co.za/sunday-times/lifestyle/health-and-sex/2018-10-26-barefoot-is-better-for-kids-new-study-shows/

Deti bez topánok "si v triede počínajú lepšie", ukázala rozsiahla štúdia.
Autor: Rachael Pells. https://www.independent.co.uk/news/education/education-news/schools-encouraged-to-adopt-no-shoes-policy-to-improve-pupils-learning-and-behaviour-a7044576.html Zdroj: https://rubble.heppell.net/places/shoeless/default.html

Studies show kids who grow up barefoot have better motor skills. (Štúdie ukazujú, že deti, ktorévyrastajú naboso,majú lepšie motorické zručnosti)
Autori: Karsten Hollander, Babette C. van der Zwaard, Johanna Elsabe de Villiers, Klaus-Michael Brauman, Ranel Venter, Astrid Zech. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5010736/

Vplyv obuvi na biomechaniku behu na bežeckom páse u detí pred pubertou.
Autori: Hollander K, Riebe D, Campe S, Brauman KM, Zech A. https://www. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24890307

Byť bosý. Prevalence at home, in school and during sport: a cross-sectional survey of 714 New Zealand secondary school boys (Byť bosý. Prevalence at home, at school and during sport: a cross-sectional survey of 714 New Zealand secondary school boys (Prevalencia doma, v škole a počas športu: prierezový prieskum 714 novozélandských stredoškolských chlapcov).
By Francis P, Schofield G, Mackay L. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30034544

Vplyv obuvi na výskyt plochej nohy. Prieskum na 2300 deťoch .
Autor: Rao UB, Joseph B. https://www. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1624509

Athletic footwear: unsafe due to perceptual illusions.
By Steven E Robbins and Gerard J Gouw. https://pdfs. semanticscholar.org/5689/dc03522ff19dabad98209e74b17ee9d8939c.pdf

Nebezpečenstvo klamlivej reklamy športovej obuvi.
Autor: S Robbins, E Wake. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1332563/

Plantárna podrážka je "dynamometrická mapa" pre kontrolu ľudskej rovnováhy.
Autori: Kavounoudias A, Roll R, Roll JP. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9831459

Komparatívna biomechanická analýza bežcov, ktorí bežali bez obuvi a s obuvou , na základe morfologického rozdielu chodidiel.
Autor: Mei Q, Fernandez J, Fu W, Feng N, Gu Y. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25964998

Vplyv obvyklého používania obuvi: tvar a funkcia chodidla u domácich bosých chodcov.
Autori: K D'AoUt, T C Pataky, D De Clercq, P Aerts. https://www. tandfonline.com/doi/abs/10.1080/19424280903386411

Je váš predpis obuvi na diaľkový beh založený na dôkazoch?
Autor: C E Richards P J Magin, R Callister. https://bjsm.bmj.com/content/43/3/159.short

Vplyv troch rôznych úrovní stability obuvi na výsledky bolesti u bežkýň: randomizovaná kontrolná štúdia.
Autori: Michael B Ryan, Gordon A Valiant, Kymberly McDonald, Jack E Taunton. https://bjsm.bmj.com/content/45/9/715.short

Účinky programu posilňovania chodidla na morfológiu svalov chodidla a mechaniku behu: Dôkaz koncepcie , jednoslepá randomizovaná kontrolovaná štúdia.
Taddei, U.T., Matias, A.B., Ribeiro, F.I.A., Bus, S.A., Sacco, I.C.N., Physical Therapy in Sports (2020), doi: https://doi.org/10.1016/ j.ptsp.2020.01.007. https://doi.org/10.1016/j.ptsp.2020.01.007

Účinnosť progresívneho programu odporových cvičení na zvýšenie sily ohýbačov prstov na nohách u starších ľudí
Clinical Biomechanics (2016) Mickle, Karen J., Caputi, Peter, Potter, Jan M., Steele, Julie R. doi:10.1016/j.clinbiomech.2016.10.005 https://www.clinbiomech.com/article/S0268-0033(16)30155-3/fulltext

Vplyv maximálnej bežeckej obuvi na biomechaniku pred a po behu na 5 km
Christine D. Pollard https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5992812/pdf/10.1177_2325967118775720.pdf

Zvýšené vertikálne nárazové sily a zmenená mechanika behu s mäkšou medzipodrážkou obuvi .
Baltich J, Maurer C, Nigg BM. PLoS One. 2015;10(4):e0125196. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4405580/pdf/pone.0125196.pdf

Zníženie bolesti plantárnej päty a návrat k športu po intervencii pri behu naboso u triatlonistky s plantárnou fasciitídou.
2017 Francis, Oddy https://journals.humankinetics.com/view/journals/ijatt/22/5/article-p26.xml

The Truth About Arch Support - A Meta Analysis of 150 Studies (Pravda o podpore klenby)
https://runrepeat.com/arch-support-study

ODKAZ

[i] Whitman R. Štúdia o slabom chodidle.
Journal of Bone and Joint Surgery. 1896 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2835577/

[ii] Hoffman P. Conclusions drawn from a comparative study of the feet of barefoot and shoe-wearing peoples (Závery vyvodené z porovnávacej štúdie chodidiel bosých a obutých ľudí). (Závery vyvodené z porovnávacej štúdie bosých a obutých ľudí).
Journal of bone and Joint Surgery.október,1905.https://journals.lww.com/jbjsjournal/Abstract/1905/03020/CONCLUSIONS_DRAWN_FROM_A_COMPARATIVE_STUDY_OF_THE.1.aspx

[iii] Shine IB. Incidence of Hallux Valgus in a partially shoe-wearing community ( Výskyt Hallux Valgus v komunite, ktorá čiastočne nosí topánky).

British Medical Journal. June 1965. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2167058/pdf/brmedj02400-0040.pdf

[iv] Nový prieskum odhalil, že väčšina Američanov trpí bolesťami nôh.
https://www.prnewswire.com/news-releases/new-survey-reveals-majority-of-americans-suffer-from-foot-pain-259775741.html

[v] Zipfel B, Berger LR. Shod versus unshod: the emergence of forefoot pathology in modern humans?
The Foot. December 2007. https://www.researchgate.net/publication/232251119_Shod_versus_unshod_The_emergence_of_forefoot_pathology_in_modern_humans

[vi] Hollander K, de Villiers JE, Sehner S, et al. Growing-up (habitually) barefoot influences the development of foot and arch morphology in children and adolescents (Vyrastanie (navyknuté) naboso ovplyvňuje vývoj morfológie chodidla a klenby u detí a dospievajúcich).
Sci Rep. 2017;7(1):8079. https://www.nature.com/articles/s41598-017-07868-4#ref-CR4

[vii] Hollander K, van der Zwaard B, de Villiers JE, et al. The effects of growing up habitually barefoot on foot mechanics and motor performance in children and adolescents.(Chôdza prevažne naboso u detí a dospievajúcich ovplyvňuje vývoj ich klenby a motorické schopnosti.
Journal of Foot and Ankle Research. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5010736/

[viii] Hollander K, van der Zwaard B, de Villiers JE, et al. The effects of growing up habituallybarefoot on foot mechanics and motor performance in children and adolescents [Vplyv vyrastanianaboso na mechaniku chodidla a motorickú výkonnosť u detí a dospievajúcich].
Journal of Foot and Ankle Research. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5010736/

[ix] Heppel S. Prostredie môže ovplyvniť výkonnosť pri učení.
Máj 2016. https://www.bournemouth.ac.uk/news/2016-05-20/environment-can-impact-performance-learning

[x] Lun V, Meeuwisse W et al. Relation between running injury and static lower limb alignment in recreational runners (Vzťah medzi bežeckým zranením a statickým nastavením dolnej končatiny u rekreačných bežcov).
Br J Sports Med. October 2004. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1724945/

[xi] Hollander K, Riebe D, Campe S, Braumann KM, Zech A. Effects of footwear on treadmill running biomechanics in preadolescent children (Vplyv obuvi na biomechaniku behu na bežeckom páse u detí pred pubertou).
Gait Posture. 2014;40(3):381-385. https://europepmc.org/article/med/24890307

[xii] Hollander K, Argubi-Wollesen A, Reer R, Zech A. Comparison of minimalist footwear strategies for simulating barefoot running: a randomized crossover study. (Porovnanie minimalistických stratégií obuvi na simuláciu behu naboso.)
PLoS One.
2015;10(5):e0125880. https://www. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26011042

[xiii] Daoud AI, Geissler GJ, Wang F, Saretsky J, Daoud YA, Lieberman DE. Foot strike and injury rates in endurance runners: a retrospective study (Úder chodidla a miera zranení u vytrvalostných bežcov: retrospektívna štúdia). (Foot strike and injury rates in endurance runners: a retrospective study).

Med Sci Sports Exerc. 2012;44(7):1325-1334. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22217561

[xiv] Pohl MB, Hamill J, Davis IS. Biomechanické a anatomické faktory spojené s anamnézou plantárnej fasciitídy u bežkýň.
Clin J Sports Med. 2009;19(5):372-376. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19741308

[xv] Ruder M, Jamison ST, Tenforde A, Mulloy F, Davis IS. Relationship of Foot Strike Pattern and Landing Impacts during a Marathon (Vzťah vzoru došľapu a dopadov počas maratónu) .
Med Sci Sports Exerc. 2019;51(10):2073-2079. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31525171

[xvi] Baltich J, Maurer C, Nigg BM (2015) Increased Vertical Impact Forces and Altered Running Mechanics with Softer Midsole Shoes (Zvýšené vertikálne nárazové sily a zmenená mechanika behu s mäkšou medzipodrážkou).
PLoS ONE 10(4): e0125196. doi:10.1371/journal. pone.0125196. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4405580/pdf/pone.0125196.pdf

[xvii] Davis IS, Rice HM, Wearing SC. Why forefoot striking in minimal shoes might positively change the course of running injuries (Prečo by mohol náraz prednou časťou chodidla v minimálnej obuvi pozitívne zmeniť priebeh bežeckých zranení).
Journal of Sport and Health Science. June 2017. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2095254617300492

[xviii] Ker RF, McNeil R, et al. Pruženie v klenbe ľudského chodidla.
Nature: Vol 325 8, Jan 1987 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3808070.

[xix] Ridge ST, Olsen MT, Bruening DA, et al. Walking in Minimalist Shoes Is Effective for Strengthening Foot Muscles ( Chôdza v minimalistickej obuvi je účinná na posilnenie svalov chodidla).
Med Sci Sports Exerc. January 2019. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30113521.

[xx] Latorre-Román PA, García-Pinillos F, Soto-Hermoso VM, Muñoz-Jiménez M. Effects of 12 weeks of barefoot running on foot strike patterns, inversion-eversion and foot rotation in long-distance runners (Účinky 12 týždňov behu naboso na vzorce došľapu, inverziu-verziu a rotáciu chodidla u bežcov na dlhé vzdialenosti).
J Sport Health Sci. November 2019. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31720071.

[xxi] Cudejko T, Gardiner J, Akpan A, D´Août K. Minimálna obuv zlepšuje stabilitu a fyzické funkcie u ľudí stredného a staršieho veku v porovnaní s bežnou obuvou.
Clin. Biomech. Jan 2020. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31739197/

[xxii] Pády u starších ľudí: hodnotenie rizika a prevencia.
June 2013. https://www.nice.org.uk/guidance/CG161/chapter/introduction

Zdieľať článok



Páčil sa vám tento príspevok? Pošlite ho ďalej...



Registrujte sa

a získajte
množstvo výhod

  • Úplný prehľad nových produktov
  • História objednávok
  • Doprava zadarmo nad 50 €
  • 30-dňová lehota na vrátenie tovaru

Cookies

Naša spoločnosť používa súbory cookies na správne fungovanie vášho obľúbeného e-shopu, na prispôsobenie obsahu stránok vašim potrebám, na štatistické a marketingové účely. Kliknutím na tlačidlo prijímam nám udelíte súhlas ich zberom a spracovaním, a my vám poskytneme ten najlepší zážitok z nakupovania.

Vaše nastavenie súborov cookie

Tu máte možnosť prispôsobiť soubory cookie v súladu s vlastnými preferenciami a neskôr nastaviť alebo kedykoľvek vypnúť v pätičke webu.

Technické cookies sú nevyhnutné pre správne fungovanie webu a všetkých funkcií, ktoré ponúkajú.

Personalizáciu prevádzame na základe vami prehliadnutého tovaru. Ďalej potom upravujeme zobrazovaný obsah podľa toho, čo vás zaujíma.

Tieto cookies nám umožňujú meranie výkonu nášho webu a za pomoci získaných dát potom môžeme zlepšovať zážitok z nakupovania zákazníkom.

Tieto cookies sú využívané reklamnými a sociálnymi sieťami vrátane Googlu na prenos osobných údajov a personalizáciu reklám, aby boli pre vás zaujímavé.