NIČÍ VAŠA OBUV VAŠE CHODIDLÁ (A VAŠE ZDRAVIE)?

16.06.2020 12:54

Často sa problém nachádza medzi chodidlom a zemou. Áno, možno Vás to nikdy nenapadlo, ale práve tam môže od základov dôjsť k ovplyvneniu vášho zdravia. Podobne, ako dlhé sedenie na stoličkách a pozeranie do obrazoviek alebo nadmerná konzumácia sladkých nápojov a sladkostí, aj v tomto prípade je poruke zdravotné varovanie:

Obuv môže byť zdraviu nebezpečná!

Zdravé chodidlá sú základom správneho pohybu. Ak sa pohybujeme zle, zvyšuje sa riziko poranenia. Keď sa zraníme, nemôžeme sa pohybovať. Nedostatok pohybu nás obmedzuje a vo svojej podstate aj zabíja!

VEĽKOU otázkou zostáva: Je možné, že zle padnúce obuv neničí iba Vaše chodidlá, ale aj Vaše zdravie?

Poďme si to rozobrať:


Problémové chodidlá: cca 95% ľudí sa rodí so zdravými chodidlami [i], ale celoživotnou snahou vtesnať nohy do príliš úzkej obuvi ich deformuje. A tak došlo k tomu, že 77% Američanov uvádza, že v dospelosti trpí slabým a bolestivými nohami [ii].

Avšak malá bolesť chodidla je skvelou príležitosťou pre biznis: globálny trh s ortopedickými pomôckami odhaduje v tomto roku útratu za ortopedické vložky na 3,5 miliardy USD [iii]. Vložky môžu poskytnúť krátkodobú úľavu od bolesti, avšak v dlhodobom horizonte chodidlu neprospievajú. Svalstvo nohy ochabuje, a to sa podpisuje na prirodzenom pohybe celého tela.

Dáta naznačujú, že až 79% rekreačných bežcov sa potýka so zranením dolných končatín [iv] - čo sa môže zdať zvláštne, vzhľadom na množstvo technológie, do ktorej chodidlá obúvame, a ktoré nám má pomáhať lepšie sa pohybovať a podávať kvalitnejšie výkony. Je to jednoduché - vďaka veľkému tlmeniu dopadu nohy si bežci nemusia dávať toľko pozor na techniku ​​[v] [vi], a to spôsobuje spomínané poranenia [vii] [viii] [ix].

Jedna z najväčších obuvníckych spoločností na svete nedávno uviedla na trh nový pár topánok konštruovaných tak, aby zvýšili výkon a tým i rýchlosť a na druhú stranu, aby znížili riziká zranenia. Z tejto logiky vyplýva, že naše nohy nie sú od prírody dostatočne dobré: potrebujú pomoc, aby bežali rýchlejšie a tým viac technológií potrebovali, aby sa zabránilo zraneniu? Je možné, že neustálou inováciou tenisiek posledných 50 rokov sa snaží vyriešiť problém, ktorý na začiatku sami spôsobili ... Milióny rokov vývoja už ale navrhli dokonalý model so všetkými technológiami tak, aby sme sa mohli pohybovať prirodzene a bez zranení - vaša ľudské chodidlá.

Väčšina ľudí žijúcich v meste, má nohy zdeformované tvarom obuvi, ktorú nosí. Čo sa stane, keď sa k tomu pridá sedavý spôsob života?

Nedostatok pohybu nám škodí: Fyzická nečinnosť, bežne spôsobená sedavým životným štýlom, má devastujúci účinok na naše zdravie. Ročne je pripisovaný nedostatok fyzickej aktivity približne 2 miliónom predčasných úmrtí [x]. Svetová zdravotnícka organizácia uviedla odstrašujúci tvrdenie, že 60 až 85% ľudí na celom svete vedie sedavý spôsob života a to je kľúčovým faktorom prispievajúcim k väčšine z 10 hlavných príčin úmrtí vo vyspelom svete.

Inaktivita spôsobuje obezitu, kardiovaskulárne ochorenia, vysoký krvný tlak, mozgovú mŕtvicu, cukrovku 2. typu, metabolický syndróm, rakovinu hrubého čreva, rakovinu prsníka a depresiu. Zhruba 80% dospievajúcich nie je dostatočne aktívnych [xi].

Jednoduchý život: Nie je sa čomu čudovať, že si ľudia jednoducho zvykli na jednoduchý mestský život. S našimi inteligentnými telefónmi a hodinkami, intuitívnymi systémami všade okolo nás, stačí na uspokojenie potrieb pár obyčajných stlačení tlačidla. Aby sme sa udržali v kondícii je potrebné podstatne väčšie úsilie ako predtým.

Nebojte, nie je to všetko vaša chyba. Je to spôsobené génmi a celkovo vývojom. Po celú svoju existenciu muselo byť ľudstvo v pohybe - lov, objavovanie, obsadzovanie územia, vojna, hospodárske práce .... Naše prežitie záležalo jednak na našej schopnosti sa pohybovať, ale aj na schopnosti nakladať s prijatými kalóriami - dlhé zimy, odpočinok. Inými slovami rovnako ako pohyb je v nás hlboko zakorenený aj pokoj. V dávnych dobách tento mechanizmus prežitia slúžil dobre, ale teraz čelí našim pohodlným životom a obracia proti nám.

Poďme si to spoločne znova zrekapitulovať: Tradičná konvenčná obuv je stiesnená a tlmená predovšetkým v pätovej časti. To má za následok, že chodidlo nemôže správne fungovať. Môžu sa tak objaviť problémy s členkami, Achillovej šľachy apod. Je čas začať opäť premýšľať nad prirodzeným pohybom.

Je to jednoduché, stačí si zapamätať základné princípy obutie.

ŠIROKÝ (nie úzky) tvar špičky: Myslíme si, že vaše nohy fungujú najlepšie, keď majú prirodzený tvar chodidla - nie tvar topánky. Dostatok miesta pre palec a zvyšok vašich prstov, pre ich plné roztiahnutie a poskytnutie nevyhnutného, ​​širokého priestoru pre oporu.

TENKÉ (nie hrubé, tlmené) podrážky: V odpružených topánkach vám môže byť dobre, ale cítiť zem pod nohami zlepší váš pohyb. Nakoniec sa tiež budete cítiť lepšie. Vedeli ste, že máme v našich nohách rovnaké množstvo nervových zakončení ako v našich rukách? Rovnako ako naše ruky aj nohy sú citlivé! Senzory v chodidlách vysielajú do nášho mozgu signály, ten ich spracuje a späť vyšle do nôh impulz k pohybu. Vďaka jemným čidlám v chodidlách vieme, čo sa nám deje pod nohami. Keď z tejto spätnoväzbové dráhy odstránime vnemy, všetky dôležité informácie sú tlmené alebo dokonca stratené. Vymäkčenie a odpruženie tiež zvyšuje rázové sily pohybujúce sa smerom nahor do našich pät, píšťal, kolien, bedier, chrbta, chrbtice, krku .... (Áno, to je skoro celé vaše telo). Šanca na zranenia sa zvyšuje pri každom pohybe.

FLEXIBILNÁ: Pružná topánka sa ohýba spoločne s 26 kosťami, 19 svalmi a 107 väzmi, čo umožňuje nášmu zložitému pohybovému systému pohltenie nárazov a tak vytvorenie prirodzenej pružiny v každom kroku. Ukázalo sa, že ľudia, ktorí vyrastajú prevažne naboso, majú silnejšie a zdravšie nohy a tiež sa u nich vyskytuje menej prípadov plochých nôh. Deti, ktoré vyrastajú z veľkej časti bosé, majú lepšie koordinačné a pohybové zručnosti než ich obutí vrstovníci [xii].

Chôdza alebo beh, dieťa alebo dospelý: stojíme pred problémom menom "tvar topánok" a nikto o tom nehovorí. Silné, odpružené podrážky, ktoré nedovoľujú, aby vaše nohy cítili zem a fungovali tak, ako boli navrhnuté, môžu viesť k deformácii našich nôh, ich pohybu a našich tiel ....

Je čas sa znovu spojiť s vašimi chodidlami a žiť naboso.

 

Zdroje: 

[i] Gore A, Spencer J. The Newborn Foot. (Chodidla novorozenců) American Family Physician. February, 2004. https://www.aafp.org/afp/2004/0215/p865.html

[ii] New survey reveals majority of Americans suffer from foot pain. (Nový průzkum odhaluje, že většina Američanů trpí bolestmi nohou) https://www.prnewswire.com/news-releases/new-survey-reveals-majority-of-americans-suffer-from-foot-pain-259775741.html

[iii] Foot orthotic insoles market to reach 3.5 USD billion by 2020. (Analýza trhu s ortopedickými vložkami odhaduje, že cena dosáhne do roku 2020 3,5 miliardy USD) https://www.prnewswire.com/news-releases/foot-orthotic-insoles-market-to-reach-35-usd-billion-by-2020-570502031.html

[iv] Lun V, Meeuwisse W, Stergiou P, Stefanyshyn D. Relation between running injury and static lower limb alignment in recreational runners. (Vztah mezi zraněním při běhu a statickým zatížením dolní končetiny u rekreačních běžců) Br J Sports Med. October 2004. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1724945/

[v] Hollander K, Argubi-Wollesen A, Reer R, Zech A. Comparison of minimalist footwear strategies for simulating barefoot running: a randomized crossover study. (Porovnání určitých typů minimalistické obuvi pro simulaci běhu naboso: randomizovaná zkřížená studie) PLoS One. 2015;10(5):e0125880. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26011042

[vi] Hollander K, Riebe D, Campe S, Braumann KM, Zech A. Effects of footwear on treadmill running biomechanics in preadolescent children. (Vliv obuvi na biomechaniku běžce na běžeckém pásu u dětí předškolního věku) Gait Posture. 2014;40(3):381-385. https://europepmc.org/article/med/24890307

[vii] Daoud AI, Geissler GJ, Wang F, Saretsky J, Daoud YA, Lieberman DE. Foot strike and injury rates in endurance runners: a retrospective study. (Vliv odrazu nohy od země na četnost zranění u vytrvalostních běžců: retrospektivní studie) Med Sci Sports Exerc. 2012;44(7):1325-1334.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22217561 

[viii] Pohl MB, Hamill J, Davis IS. Biomechanical and anatomic factors associated with a history of plantar fasciitis in female runners. (Biomechanické a anatomické faktory spojené s plantární fascitidou v anamnéze u běžkyň) Clin J Sport Med. 2009;19(5):372-376.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19741308 

[ix] Ruder M, Jamison ST, Tenforde A, Mulloy F, Davis IS. Relationship of Foot Strike Pattern and Landing Impacts during a Marathon. (Vztah mezi odrazem a dopadem chodidla v průběhu Maratonu) Med Sci Sports Exerc. 2019;51(10):2073-2079.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31525171 

[x] Physical inactivity a leading cause of disease and disability. (Fyzická neaktivita je hlavní příčinou onemocnění a ivalidity) World Health Organization. April 2002. https://www.who.int/mediacentre/news/releases/release23/en/

[xi] Physical activity. (Fyzická aktivita) World Health Organization. February, 2018. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/physical-activity

[xii] Hollander K, van der Zwaard B, de Villiers JE, et al. The effects of growing up habitually barefoot on foot mechanics and motor performance in children and adolescents. (Jaký vliv má převážně naboso u vývinu na mechaniku chodidel a motoriku u dětí a dospívajících) Journal of Foot and Ankle Research. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5010736/