NASLEDUJTE SVOJE NOHY, NE MÓDNE TRENDY

16.06.2020 10:59

Väčšina nôh má rovnaký tvar ako topánky, z ktorých sa práve vyzul. Nie je to zvláštne? Za posledných niekoľko tisícročí sa funkcie našich chodidiel nemení, prečo teda tvar áno? Odpoveďou je neustále sa premieňajúci dizajn, do ktorého svoje nohy obúvame.

Topánky deformujú nohy!

Ak sa vrátime v čase, zistíme, že už neandertálci vedeli spracovať kožu z ulovených zvierat, aby si zakryli a ochránili nohy [i]. Teraz sme napred dobe o niekoľko stoviek tisíc rokov, kedy móda predbehne funkciu a tvar obuvi sa začína výrazne líšiť od tvaru chodidla. V posledných storočiach trendy natoľko udávajú smer, že pomaly strácame predstavu o tom, ako by malo zdravé chodidlo vlastne vyzerať. Nekonvenčné tvary topánok sa dnes považujú za vrchol módy a v určitom slova zmysle sa stávajú normálnymi, teda bežne nosenými. Potreba vlastniť tieto módne kúsky môže byť na úkor našich nôh a v konečnom dôsledku zdravého ľudského pohybu.

Tradičný tvar obuvi typu Chelsea, ako ho poznáme dnes, je pôvodne konštruovaný tak, aby úzka špička ľahko vkĺzla do strmeňov konského sedla, a podpätok aby zabránil skĺznutiu nohy cez strmeň. Vo vtedajšej dobe bol tvar a kvalita pánskych topánok dôležitým ukazovateľom nielen jazdeckých kvalít každého muža, ale aj jeho spoločenského postavenia.

Pre ženy znamenali očarujúce a pôvabné nohy istú úlohu v spoločnosti, a tak ich obuv vždy ladila s kostýmom. Materiál, výška a tvar topánok určovali, akým štýlom sa žena môže pohybovať, a tiež to, koľko z jej tela bude odhalené.

V súčasnosti však málo kto z nás dochádza do práce na koni a spoločenské postavenie sa dá získať aj inak ako poodhaleným členkom. Je trochu nepochopiteľné, prečo sú také modely topánok stále vzorom pre veľkú väčšinu z 23 miliárd každoročne vyrobených párov obuvi [ii]. Podpätky rôznych tvarov a veľkostí, rovnako ako úzke špičky.

Móda natoľko diktuje priestor našim nohám, že mnoho chodidiel má už dnes skôr tvar topánok než funkčných nôh. Prevažne ženy stále s väčšou pravdepodobnosťou obujú užšie a špicatejšie topánky napriek tomu, že je dokázané že majú až o štyrikrát viac problémov a dysbalanciu s nohami než muži. Čo zdôrazňuje bolestivú realitu dnešných tvarov, do ktorých naše nohy tlačíme. Ale nie sú to len ženské vysoké podpätky, ktoré sú na vine. Akákoľvek vyššia podrážka vychyľuje naše telo z rovnováhy. Deti sú najviac ovplyvnené počas svojho rastu. U detských topánok je 2 cm hrubá podrážka (ako je to u niektorých z najpredávanejších tenisiek na svete) ekvivalentom 5 cm podrážky u dospelého [iii]. A sotva by ste svoje dieťa postavili na vysoké podpätky, že?

Chodidlá sa prispôsobujú prostrediu, do ktorého ich opakovane obúvame. Móda je uprednostnená pred funkciou a normálne prestáva byť prirodzené. Výsledok? Naše nohy a celé telo trpia.

Porovnanie nôh typického západného obutého človeka s nohami ľudí, ktorí topánky nikdy nenosia poukazuje na to, čo môže móda spôsobiť. Deti, ktoré vyrastajú naboso, majú silnejšie a širšie chodidlá a menej často trpia na ploché nohy než deti, ktoré pravidelne nosia topánky [iv] [v].Taktiež sa ukázalo, že bosé deti majú lepšie výsledky v schopnostiach zameraných na motoriku a rovnováhu, než porovnávacia skupina [vi].

Dizajn bežných lifestylových topánok je stále ovplyvnený dizajnom športovej obuvi - tretry, tenisky, kopačky, alebo akokoľvek im budeme hovoriť. Od 70. rokov sa stalo módnym bežne nosiť vypolstrovanú obuv, ktorá bola prvotne určená na záťažové športy.

Je celkom možné, že dnešné tlmené a vystlané topánky z vás môžu urobiť pacientov s neefektívne nohami, ktorí potom krívajú ku svojim lekárom pre drahé ortopedické zlepšováky, ako sú vložky do topánok. Nie sme jediní, kto vyzdvihuje túto tému. Stovky rokov sa ozývali hlasy, ktoré sa snažili zvrátiť vplyv tvaru topánky na nohy, ale vyzerá to, že doteraz vždy móda vyhrala.

V roku 1700 holandský prírodovedec, antropológ a anatóm opísal topánky svojej doby ako "nástroje mučenia", zatiaľ čo v roku 1850 navrhol James Clark z rovnomennej značky obuvi svoje "hygienické topánky" a topánky založené na "anatomických princípoch", aby sa chôdza stala potešením. V roku 1905 zverejnil doktor Phil Hoffman štúdie nôh domorodých ľudí, ktorí nikdy nenosili topánky a na záver predniesol: "Móda má väčší vplyv než dôvod" [vii].

Až na začiatku roka 2000 sa tvar obuvi začal znova vracať do povedomia verejnosti. Jedna z najväčších spoločností zaoberajúcich sa obuvou na svete počula o tom, ako športovci zo Stanforde trénujú naboso na univerzitnom golfovom ihrisku a začali experimentovať s vlastnosťami bosej a minimalistickej obuvi.

Medzitým vo Veľkej Británii mladý študent dizajnu a často zranený tenista trochu upravil nožom na chlieb podrážky svojich bielych tenisových topánok, v ktorých sa mu neustále vykĺboval členok. Odrezal podrážky a nahradil ich tenkou vrstvou z krytu svojej tenisové rakety. So svojim kamarátom, Galahad Clarkom (a zakladateľom VIVOBAREFOOT), išli ešte o krok ďalej a uvedomili si, že dokonalá topánka nie je len o tom, že má tvar nohy, ale že potrebuje tiež tenkú podrážku.

Naše nohy majú rovnaký počet nervových zakončení ako naše ruky!

Je tomu tak preto, že naše nohy majú rovnaký počet nervových zakončení ako naše ruky. Sú predurčené k tomu, aby cítili rovnako ako ruky. Sú dokonalými senzormi pohybu. Vnímanie chodidlami je súčasťou životne dôležitej spätnej väzby medzi nohami, telom a mozgom. Nohy sú našou základňou, oporou aj nástrojom k pohybu. Potrebujú sa ohýbať, rozťahovať a odrážať, používať všetky svaly a šľachy, aby naše pohyby boli zdravé, prirodzené a bez zranení. 

Milióny rokov ľudského vývoja vybavili naše nohy všetkými technológiami pre zdravý pohyb. Ľudské nohy sú úžasným darom evolúcie. 

To je dôvod, prečo vo VIVOBAREFOOT konštruujeme topánky s čo najtenšou podrážkou. Aby vaše nohy mohli robiť svoju prirodzenú prácu. Nasledujte svoje nohy a nie módne trendy. Doprajte svojim nohám prirodzený, zdravý pohyb, ktorý vás bude sprevádzať celý život. 

 

Zdroj:

[i] Switek, B. As fashion week ends, pondering the origins of clothes, National Geographic, September (Jak týden módy končí, zamyšlení nad původem oblečení) 2013. https://www.nationalgeographic.com/news/2013/9/130911-neanderthal-fashion-week-clothes/ 

[ii] World Footwear, August 2016. (Světová obuv) https://www.worldfootwear.com/news/worldwide-footwear-production-reached-230-billion-pairs-in-2015/1817.html

[iii] Rossi, W. Launching Site for Adult Ills (Příčina problémů nemocí dospělých)Podiatry Management, October 2002.

[iv] Stolwijk NM, Duysens J, Louwerens JW, van de Ven YH, Keijsers NL. Flat feet, happy feet? Comparison of the dynamic plantar pressure distribution and static medial foot geometry between Malawian and Dutch adults. (Ploché nohy, šťastné nohy? Porovnání rozložení dynamického tlaku nohy a statické podélné klenby nohy mezi malawskými a nizozemskými dospělými) PLoS One. 2013;8(2):e57209.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23468936

[v] Hollander K, de Villiers JE, Sehner S, et al. Growing-up (habitually) barefoot influences the development of foot and arch morphology in children and adolescents. (Vyrůstat převážně naboso ovlivňuje vývoj morfologie nohou a klenby u dětí a dospívajících) Sci Rep. 2017;7(1):8079.
https://www.nature.com/articles/s41598-017-07868-4#ref-CR4 

[vi] Hollander K, van der Zwaard B, de Villiers JE, et al. The effects of growing up habitually barefoot on foot mechanics and motor performance in children and adolescents.(Účinky chůze naboso na mechaniku chodidel a motoriku u dětí a dospívajících ve vývinu) Journal of Foot and Ankle Research. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5010736/

[vii]Hoffman, P. Conclusions drawn from a comparative study of the feet of barefooted and shoe-wearing peoples. (Závěry vyvozené ze srovnávací studie nohou bosých lidí a nohou lidí nosících obuv) The Journal of Bone and Joint Surgery. October, 1905.
https://journals.lww.com/jbjsjournal/Abstract/1905/03020/CONCLUSIONS_DRAWN_FROM_A_COMPARATIVE_STUDY_OF_THE.1.aspx