Frankie Foot uvádza video Ioana Jonesa o šťastných chodidlách

15.12.2014 18:09

Toto je verejné vyhlásenie Ioana Jonesa, popredného chirurga chodidla a členka v UK. Úžasné ľudské chodidlo je také podobné ruke: vyzerá ako ruka, je rovnako zložité ako ruka, avšak medicína pristupuje k chodidlu odlišne, nevynímajúc to, ako nechávame chodidlá pracovať a ako ich rehabilitujeme.

Ale prečo?

S 33 hlavnými svalmi, 26 kosťami, 19 väzmi a 200 000 nervovými zakončeniami je chodidlo biomechanické majstrovské dielo. Zaslúži si aj názor niekoho ďalšieho, pretože silné chodidlá, ktoré vidíme tu vľavo, sú základom zdravia.

Avšak ak chodidlo plne nepoužívate (napr. tým, že nosíte tuhé, vypodložené topánky), môže sa vám oslabiť a zdeformovať (ehm, vpravo). Čo je zvlášť dôležité u detí, pretože im kosti v chodidlách dorastajú až behom puberty. Dôsledky nesprávnej obuvi môžete vidieť u detí medzi 2 a 3 rokmi.

 

Čo môžeme urobiť?

Aby chodidlo bolo silné a pohyblivé, stovky malých svalov v chodidle potrebujú tréning. V normálnej tuhej topánke sa veľké svaly hýbu dobre, ale tie menšie nie, a môžu tak ochabnúť a stratiť svoju funkciu. Čo pre zdravý pohyb nie je dobré. Mať palec na nohe vo forme je zásadné. Musí byť silný a ohybný, aby mohol fungovať ako pevný a otočný bod a umožnil chodidlu pri behu či chôdzi správne sa odraziť. Príliš veľa detských topánok znižuje funkciu palca tým, že ho zdvíhajú zo zeme a tlačia ho k ďalším prstom.

Je to boj zdravého chodidla proti nefunkčnému. To najlepšie, čo môžete pre svoje deti urobiť, je nechať ich v čo najmäkších topánkach čo najdlhšie. Pretože zdravé chodidlá rovná sa zdravé telo – rovná sa rozhodná bystrá myseľ! Preto tu, vo VIVOBAREFOOT robíme detské topánky, ktoré umožnia chodidlu fungovať a prirodzene sa vyvíjať.