Citlivé tehotenstvo: Výhody tehotenstva naboso

17.02.2016 12:44

Počas tehotenstva ste sa riadili tými najlepšími radami od vitamínov po diétu a pravidelne ste absolvovali prehliadky, aby ste boli zdravá vy aj vaše dieťa. Existuje ale jedna časť tela, na ktorú ste pravdepodobne zabudli: chodidlá.

Poprední chirurgovia chodidiel a členkov súhlasia, že počas tehotenstva je najlepšie nosiť topánky s rovnou podrážkou. Topánky s rovnou podrážkou zaisťujú rovnováhu a znižujú riziko pádu. Tieto výhody sú ešte posilnené, ak má topánka širokú špičku a tenkú ohybnú podrážku – charakteristika bosej nohy.

Chôdza v bosých topánkach umožňuje cítiť povrch, po ktorom práve idete. Chodidlá vám poskytujú prirodzenú spätnú väzbu, ktorá pomáha telu zdôvodniť každý pohyb a udržať rovnováhu.

To najlepšie od matky a prírody a modernej vedy: bosé topánky

Počas tehotenstva musíte mať silné, stabilné a citlivé chodidlá. Zmeny vo vašom tele ovplyvnia denné aktivity, ako je stoj, sed a chôdza. To môže byť nadmieru frustrujúce, ale so správnou technikou a obuvou môžete prevziať kontrolu nad pohybom a počas tehotenstva prispieť k svojmu celkovému zdraviu.

Stoj, chôdza, drep: pohyb počas tehotenstva

Začnite so stojom

Stáť rovno nemusí byť práve typ cvičenia, na ktorý ste zvyknutá. V skutočnosti to vôbec ako cvičenie nemusí vyzerať. Vaše telo počas tehotenstva podlieha určitým zmenám, na ktoré nie je zvyknuté. Telo môže tieto zmeny vyrovnávať a vracať sa k harmonickému usporiadaniu samo. To však vyžaduje silné chodidlá, ktoré majú prirodzený kontakt s povrchom.

Vaše chodidlá sú neuveriteľné zmyslové stroje. Sú schopné zachytiť najmenšie rozdiely v teréne a pomáhajú vášmu telu zostať vo vzpriamenej polohe. Topánky s hrubými a úzkymi podrážkami neumožňujú chodidlám správne cítiť povrch. Bez týchto snímačov sa vystavujete väčšiemu riziku potknutia, zakolísania a pádu.

 

Choďte

Chôdza je pravdepodobne tým najlepším cvičením pre tehotné ženy. Nielenže si spevníte dôležité skĺbenia a svaly v chodidlách a nohách, ale pravidelná chôdza zmierni bolesť chodidiel a zníži riziko opuchnutia.

Osemdesiat percent žien trpí počas tehotenstva opuchmi. Chôdza v topánkach s rovnou podrážkou pomáha zlepšovať krvný obeh v nohách. Chôdzou svaly pumpujú v spodnej časti nôh krv do zvyšku tela. Táto „lýtková pumpa“ je akýmsi druhým srdcom. Predstavte si svoje členky ako „kolísky“, ktoré túto pumpu v lýtku udržiavajú v chode pri každom kroku. Bosé topánky umožňujú chodidlu prirodzene sa odvinúť a maximalizovať funkciu lýtkovej pumpy.

 

Oddýchnite si v drepe

Možno ste už od svojho gynekológa (či inštruktora pilates) počuli o význame panvového dna. Je veľmi dôležité preukázať tejto časti tela trochu lásky práve počas tehotenstva. Nielenže drep posilňuje svaly potrebné pri chôdzi, ale tiež znižuje riziko dysfunkcie panvového dna, ktorá je u žien pomerne častá.

Aj keď sa spočiatku nebudete v drepe cítiť dobre, je to pre ženy tá najprirodzenejšia pozícia. Cvičte pár minút denne, flexibilita členka, nôh a bedier sa zvýši a vy sa budete v tejto pozícii cítiť pohodlnejšie.

 

Buďte „citlivé“

Väčší počet zmyslových podnetov, ktoré putujú do mozgu z chodidiel, keď sme naboso alebo v bosých topánkach, môže byť spočiatku nepríjemný, kým sa váš „zmyslový“ regulátor neprenastaví. Je to záležitosť skôr niekoľkých dní než týždňov a veľmi dobre investovaný čas do citlivého tehotenstva.

*Prosím, pamätajte si, že ak ste novopečenou matkou, ktorá chce začať cvičiť, odporúčame sa najprv poradiť so svojím gynekológom a počkať na výsledky všetkých popôrodných testov.

Literatúra:

Dunning, K. Lemasters, G. Bhattacharya, A. A major public health issue: the high incidence of falls during pregnancy.

RCOG. Exercise in pregnancy.

Segal, NA. Boyer, ER. Teran-Yengle, P. Glass, NA. Hillstrom, HJ. Yack, HJ. Pregnancy leads to lasting changes in foot structure.

Kavounoudias, A. Roll, R. Roll, JP. The plantar sole is a 'dynamometric map' for human balance control.

Zacharin, R. The pelvic supporting tissues of the Chinese and Occidental female compared and contrasted
 

Preložila Oľga Marčeková