Ako si vybrať správnu barefoot obuv?

BLOG

08.05.24 3368

Výber dokonalého páru topánok je nepochybne jedným z najdôležitejších krokov pre spokojný a pohodlný každodenný život. Pri výbere dokonalej barefoot obuvi však vstupuje do hry veľa faktorov, od použitého materiálu cez konkrétny typ obuvi až po miesta a povrchy, kde plánujete obuv nosiť. Váš vôbec prvý pár barefoot obuvi by vám mal sedieť naozaj bezchybne, aby ste si mohli naplno užívať všetky výhody nosenia barefoot obuvi a zároveň sa držať tohto zdravšieho štýlu obúvania. Ak teda potrebujete pomôcť s výberom dokonalej barefoot obuvi, ste na správnom mieste.

Charakteristické vlastnosti barefoot obuvi

Hoci sa mnohí ľudia domnievajú, že barefoot topánky sú si veľmi podobné a dajú sa rozpoznať na prvý pohľad, pretože sa svojím vzhľadom líšia od bežnej obuvi, v skutočnosti je táto predstava dosť vzdialená od pravdy. Barefoot obuv sa delia na množstvo rôznych modelov určených na rôzne príležitosti a účely, takže ich vzhľad sa prirodzene do veľkej miery líši. Ako by teda mali barefoot topánky vyzerať?

Najjednoduchší spôsob, ako identifikovať barefoot topánky, je pozrieť sa na podrážku topánky. Mala by byť dokonale plochá a veľmi tenká, oveľa tenšia ako u bežnej obuvi, ktorá zbytočne tlmí chôdzu.

Topánky VIVOBAREFOOT spoznáte vďaka ultratenkej trojmilimetrovej podrážke, ktorá pomáha simulovať chôdzu naboso a zároveň chráni chodidlo pred zranením a zmenami počasia.

Podrážka barefoot obuvi je tiež veľmi pružná a ohybná, rovnako ako celá obuv, vďaka čomu sa prispôsobí vašim nohám a nijako ich pri chôdzi neobmedzuje. Žiadna časť obuvi by teda nemala byť tuhá alebo nepružná, a to isté platí aj pre všetky použité materiály. Čím väčšiu voľnosť vám topánky ponúkajú, tým lepšie.

V neposlednom rade sa barefoot podrážky líšia od bežných podrážok tým, že v nich nenájdete žiadnu oporu päty alebo klenby, ktorá by stláčala chodidlo a nútila ho fungovať v neprirodzenej polohe. Príliš veľká podpora klenby v bežnej obuvi vedie k postupnému oslabovaniu svalov a šliach v chodidle, čo má z dlhodobého hľadiska vplyv na kvalitu chôdze. Tenké podrážky barefoot obuvi to nespôsobujú, pretože sú dokonale ploché a to isté platí aj pre vnútornú stranu obuvi. Nič v nich nebráni prirodzenej chôdzi ako naboso, ktorá je pre vás zdravá.

Ale barefoot topánky v žiadnom prípade nie sú len topánky s tenkou podrážkou. Ďalším dôležitým faktorom, v ktorom sa barefoot topánky líšia, je ich tvar. Bežná obuv sa vyznačuje neanatomickým tvarom zakončeným veľmi úzkou špičkou, ktorá neposkytuje nohám dostatok priestoru a predovšetkým vytvára tlak na prsty. Konštrukcia barefoot obuvi sa naopak prispôsobuje prirodzenému tvaru chodidla a jej široká špička poskytuje nohe voľnosť pohybu a pomáha predchádzať mnohým deformáciám a iným zdravotným problémom spojeným s prstami.

Hmotnosť je ďalším zo zjavných ukazovateľov, ktorý vám pomôže rýchlo spoznať správnu barefoot obuv. Vďaka použitiu priedušných a pružných materiálov a minimalistickej konštrukcii, ktorá uprednostňuje funkčnosť, sú barefoot topánky veľmi ľahké. V porovnaní s bežnou obuvou je rozdiel viac než badateľný.

Důležité parametry při výběru

Výber správneho prvého páru barefoot obuvi môže byť náročná úloha, ak neviete, ako na to. Prejdime si teda základné kritériá, ktorým musíte venovať zvýšenú pozornosť.

Vzhľad topánok je s najväčšou pravdepodobnosťou prvá vec, na ktorú sa pri výbere topánok zameriate. A niet divu, veď krásne a čisté topánky dokážu ovplyvniť váš prvý dojem z človeka rovnako spoľahlivo ako akýkoľvek iný kus oblečenia. Výhodou je preto široký výber modelov obuvi od VIVOBAREFOOT, v ktorom nájdete štýlové aj módne topánky do spoločnosti, ako sú napríklad pohodlné poltopánky Ra IV, ako aj zimné topánky prispôsobené na chôdzu v tých najhorších podmienkach.

Pokiaľ ide o výber materiálu, VIVOBAREFOOT vám ponúka niekoľko možností. Neoddeliteľnou súčasťou našej kolekcie sú modely vyrobené z kože, ktorá pochádza z voľne chovaného dobytka a slúži len ako vedľajší produkt mäsového priemyslu. Môžete si pozrieť širokú ponuku obuvi z hladkej alebo brúsenej kože. Či už do mesta, do hôr, na jar alebo v zime, každý si nájde pár, ktorý mu bude vyhovovať. 

VIVOBAREFOOT však ponúka aj obuv vyrobenú z recyklovaných a recyklovateľných materiálov, ako sú PET fľaše, pričom na jeden pár obuvi sa použije približne 17 PET fliaš. V niektorých modeloch sa používajú materiály vyrobené z rastlinných zdrojov, či už ide o kukuricu, morské riasy, konope, bavlnu alebo korok. Vo všetkých prípadoch sa však kladie dôraz na šetrnosť k životnému prostrediu a minimalizáciu záťaže pre životné prostredie. Bosá obuv je zdravá nielen pre vás, ale aj pre planétu.

Samozrejme, niektoré rozhodnutia pri výbere topánok závisia výlučne od vkusu každého človeka, preto vo VIVOBAREFOOT nájdete modely v rôznych jemných i krikľavých farbách a rozhodovať sa môžete aj podľa zapínania. Väčšina barefoot obuvi má klasické šnurovanie, pričom niektoré modely, ako napr. univerzálna obuv Primus Knit FG , je rýchloupínacím systémom.

Teraz sa dostávame k dosť možno najdôležitejšej časti výberu topánok. Veľkosť topánok má totiž potenciál váš zážitok z prvého nosenia barefoot obuvi pri správnom výbere ako pozdvihnúť, tak aj zbytočne pokaziť, ak výber veľkosti nepôjde tak, ako by mal.

Vaša štandardná veľkosť, na ktorú ste zvyknutí z bežnej obuvi, bude v barefoot obuvi pravdepodobne mierne odlišná. Je to spôsobené odlišnou konštrukciou topánky a potrebou poskytnúť vašim nohám maximálny priestor. Najlepší spôsob, ako si vybrať vhodnú veľkosť, je riadiť sa veľkostné tabuľky pre každý model obuvi. Aby ste však mohli tieto tabuľky efektívne používať, musíte si najprv vedieť správne zmerať chodidlo.

Podrobnejší postup s obrázkami nájdete v tomto článku, ale tu vám ponúkneme aspoň skrátenú verziu celého postupu, aby ste mohli rýchlo prejsť k príjemnejšej časti nakupovania, t. j. k prezeraniu rozsiahleho katalógu rôznych modelov obuvi.

Postup je v skutočnosti veľmi jednoduchý. Presnú veľkosť chodidla si zmeriate tak, že sa postavíte pätami k stene a pod chodidlo si položíte kus papiera tak, aby sa okraj papiera opieral o stenu. Položte svoju váhu na toto chodidlo, aby ste sa čo najviac priblížili tomu, ako sa bude vaše chodidlo správať pri chôdzi v barefoot obuvi, a na koniec chodidla urobte na papier značku.

Keďže veľkosť oboch chodidiel sa môže u rôznych ľudí mierne líšiť, môžete si radšej rovnakým spôsobom zmerať druhé chodidlo a pri výbere správnej veľkosti zohľadniť väčšiu z týchto dvoch veľkostí.

Tu potom nastáva hlavný rozdiel medzi meraním chodidla pre bežnú obuv a pre barefoot obuv. Pri barefoot obuvi k nameranej hodnote pripočítate ďalší rozmer, ktorým je dodatočný priestor, ktorý zabezpečuje prirodzenú funkciu chodidla a všetkých jeho častí. U dospelých je tento nadrozmer 6 až 10 mm, u detí 10 až 12 mm.

Pri meraní nôh sa odporúča nosiť ponožky, v ktorých budete nosiť barefoot obuv, a tiež sa neodporúča merať nohy hneď ráno, pretože počas dňa majú tendenciu opúchať.

Keď poznáte dĺžku svojich chodidiel, môžete si vybrať najlepšiu veľkosť obuvi podľa veľkostných tabuliek, ktoré sú súčasťou každého modelu. Tieto tabuľky sa však pri jednotlivých modeloch líšia, preto musíte vyberať opatrne.

Ak sa vám stane, že si objednáte pár barefoot topánok online a až po ich vyskúšaní zistíte, že vám nesedia, nie je problém ich vrátiť do 14 dní od doručenia. Jedinou podmienkou je, že neboli nosené vonku. Rovnako ako pri nákupe v kamennom obchode si môžete vyberať bez akýchkoľvek obáv.

Vyberte si tie správne topánky priamo pre vás

Samozrejme, pri výbere barefoot obuvi musíte brať do úvahy aj účel, na ktorý si topánky kupujete. Obuv sa totiž v jednotlivých kategóriách výrazne líši a nie je ľahké ju navzájom zameniť. Našťastie je ponuka široká a každý si v nej nájde niečo pre seba.

Veľmi obľúbeným typom barefoot obuvi je bežecká obuv, napr. Primus Trail Knit FG s podrážkou do viacerých terénov. Ale hoci je beh v barefoot obuvi pre vaše telo prospešný a možno ho len odporučiť, nemusí byť úplne vhodný pre barefoot začiatočníkov. Technika behu v barefoot obuvi je totiž odlišná od bežného behu a je lepšie si najprv zvyknúť na normálnu chôdzu naboso.

Ak v barefoot obuvi ešte len začínate, môže byť pre vás vhodnejšie používať napr. outdoorovú alebo trekingovú obuv barefoot topánky, ktoré si poradia s akýmkoľvek povrchom a výrazne zlepšia vaše menej či viac náročné výpravy.

Pre začiatočníkov v barefoot obuvi sú vhodné niektoré barefoot tenisky ktoré sú určené na každodenné nosenie v mestskom prostredí, kde poskytujú prirodzený a pohodlný pohyb bez rizika zranenia.

Barefoot baleríny sú vhodnými kandidátkami pre dámy, ktoré by chceli vyraziť v barefoot obuvi von, do divadla alebo na tanečný parket. Balerínky od VIVOBAREFOOT, ako je vidieť napríklad na modeli Asana Yin Ballerina, dokonale spájajú elegantný dizajn s pohodlím, takže vaše nohy nemusia bojovať v tesných lodičkách na vysokom podpätku.

Na leto sa najlepšie hodia sandále naboso z ktorých je najzaujímavejší model Ultra III ktorý je vyrobený zo špeciálnej peny získanej z prerastených morských rias.

V zime je naopak vhodné vybrať si niektorú obuv z radu zimnej barefoot obuvi ako napríklad unisex topánky Gobi Boot Winterised ktoré sú zateplené a pripravené na akékoľvek nepriaznivé počasie.

Samozrejme, existuje mnoho rôznych typov barefoot topánok, a ak vás nezaujala žiadna z uvedených kategórií, môžete si pozrieť celú ponuku topánok pre mužov, dámske topánky i deti kde by vás mohol zaujímať niektorý z ďalších modelov.

Zdieľať článok



Páčil sa vám tento príspevok? Pošlite ho ďalej...



Registrujte sa

a získajte
množstvo výhod

  • Úplný prehľad nových produktov
  • História objednávok
  • Doprava zadarmo nad 50 €
  • 30-dňová lehota na vrátenie tovaru

Cookies

Naša spoločnosť používa súbory cookies na správne fungovanie vášho obľúbeného e-shopu, na prispôsobenie obsahu stránok vašim potrebám, na štatistické a marketingové účely. Kliknutím na tlačidlo prijímam nám udelíte súhlas ich zberom a spracovaním, a my vám poskytneme ten najlepší zážitok z nakupovania.

Vaše nastavenie súborov cookie

Tu máte možnosť prispôsobiť soubory cookie v súladu s vlastnými preferenciami a neskôr nastaviť alebo kedykoľvek vypnúť v pätičke webu.

Technické cookies sú nevyhnutné pre správne fungovanie webu a všetkých funkcií, ktoré ponúkajú.

Personalizáciu prevádzame na základe vami prehliadnutého tovaru. Ďalej potom upravujeme zobrazovaný obsah podľa toho, čo vás zaujíma.

Tieto cookies nám umožňujú meranie výkonu nášho webu a za pomoci získaných dát potom môžeme zlepšovať zážitok z nakupovania zákazníkom.

Tieto cookies sú využívané reklamnými a sociálnymi sieťami vrátane Googlu na prenos osobných údajov a personalizáciu reklám, aby boli pre vás zaujímavé.