Skúsenosti s Vivobarefoot Aqua Lite

BLOG

05.06.13 248

Bežec Štěpán Horák testoval cestnú bežeckú obuv Vivobarefoot Aqua Lite. Tieto bežecké topánky sa stali víťazom kategórie Najlepší svetový debut 2012 podľa časopisu Runner's World. Štěpán s touto obuvou bežal na všetkých druhoch terénov. Po takmer 200 kilometroch sa s vami podelí o svoje skúsenosti!

Vivobarefoot Aqua Lite

Obuv Aqua Lite s originálnou 3 mm podrážkou z TPU umožňuje maximálnu propriocepciu s patentovanou ochranou proti prepichnutiu. Dlhá životnosť podrážky v kombinácii s ultratenkou podrážkou umožňuje vašim nohám napodobňovať prirodzený pohyb takmer ako naboso.

Vivobarefoot Aqua Lite Black

  • Vodoodolnýzvršok z mikrovlákna. Revolučný bezšvový zvršok z netoxickej, priedušnej, ľahkej a nepremokavej tenkej sieťoviny a mikrovlákna.
  • Tkaný nylon a polyester.
  • Stielka: 3 mm PU vložka so systémom odvádzania vlhkosti Hex-Flex.
  • Konštrukcia podrážky: Mäkká, vysoko odolná podrážka z TPU umožňuje maximálnu zmyslovú spätnú väzbu na tvrdom, rovnom povrchu.
  • Patentovaná iba 3 mmpodrážka . Najtenšia podrážka VIVOBAREFOOT ponúka maximálnu propriocepciu a ochranu proti prepichnutiu.
  • Hmotnosť: 187 g.
  • Stopercentne neživočíšny pôvod.
  • Stopercentne neživočíšny pôvod.
  • Cena: 100% nezvierací

Moja bežecká filozofia sa riadi myšlienkou obuvi vivobarefoot. Zároveň mám dobré skúsenosti s achilovkami a neo trailom. Preto som hľadal aj cestnú obuv od tejto značky. A musím povedať, že po takmer 200 nabehaných kilometroch som ich našiel. Behal som s nimi vo všetkých možných terénoch, a keďže som s nimi maximálne spokojný, rozhodol som sa s vami podeliť o svoje skúsenosti. Takže - poďme na to!

Aqua Lite je veľmi dobrá obuv. Obuv, ktorú by ste na prvý pohľad ani nepovažovali za cestnú bežeckú obuv s nulovým dropom. Vytvoril ich samotný guru bosého behu - Lee Saxby (s ktorým mimochodom čoskoro urobíme osobný rozhovor) a Aqua Lite je topánka, v ktorej hltá svoje cestné kilometre.

Keď som ich videl prvýkrát, myslel som si, že ide skôr o bežnú obuv. Nie sú zbytočne farebné, ani nemajú výrazný módny strih. Naopak, sú nenápadné, elegantné, s jednoduchým, čistým dizajnom. Prvýkrát mám pri týchto topánkach výčitky svedomia, že som ich po behu zašpinila, takže okamžite smerujú do práčky (aj keď to výrobca neodporúča). Lenže na druhý deň si ich s radosťou obujem k džínsom do mesta. Moja voľba sivej verzie bola správna, hodí sa ku všetkému, čo mám doma. Aqua Lite sa ešte dodáva v pánskej verzii s modrým sfarbením a dámy majú ružovú verziu.

Vivobarefoot Aqua Lite Mint

Aqua Lite sú určené na hladké povrchy, čo môžem potvrdiť. Beh po asfaltovej ceste je jednoducho báječný, rovnako ako beh po páse, inak sú vhodné aj na suché lesné cesty. Ak beháte po štrkových cestách, kde sú kamienky naozaj jemné, topánka bude dobre fungovať aj tu. Akonáhle budete bežať po klzkom povrchu, ste v koncoch a dlhší beh v tomto teréne je dosť vyčerpávajúci. Ale kto mimo mňa by si ich vzal do terénu, že? :-) Je to spôsobené "cestným" vzorom podrážky.

Model Aqua Lite je vybavený najtenšou 3 mm hrubou podrážkou z TPU s nulovým dropom pre maximálnu propriocepciu a senzorickú spätnú väzbu. Tým sa aktivuje maximum nervových zakončení na chodidle, ktoré napodobňujú beh naboso. Patentovaná podrážka je odolná proti prepichnutiu a dokonale vás ochráni pred zranením povrchu chodidla.

Ultra tenká podrážka 3mm, Aqua Lite

Ak použijete 3 mm PU stielku so systémom odvodu vlhkosti Hex-Flex dodávanú s obuvou, spätná väzba medzi nervovými zakončeniami a povrchom sa mierne utlmí. Na druhej strane, ľudia, ktorí ešte nemajú chodidlá stopercentne pripravené na beh naboso a posilnené svaly na chodidle, ju ocenia dočasne, kým si chodidlo na tento štýl behu zvykne. Obuv je totiž v tom momente pocitovo mäkšia.

Zvršok topánky je vyrobený revolučnou bezšvovou technológiou z netoxickej, priedušnej, ľahkej, vodeodolnej tenkej sieťoviny a mikrovlákna. Budete to mať ako ja, keď bežíte kalužami a stále máte nohu suchúa hovoríte si, čo tam, dočerta, dali, že sa tam voda nedostane?

Niet divu, že sa táto bežecká obuv stala víťazom kategórie Najlepší svetový debut 2012 podľa časopisu Runner's World.

Pre fanúšikov minimalistického prirodzeného behu je Aqua Lite jednoducho "kráľom tvrdých rovných povrchov. Ako som už napísal - sú ideálne na beh na bežeckom páse, beh po ceste, každodenné behanie v posilňovni alebo vo fitness."

V porovnaní s inými bežeckými topánkami (a je jedno, či sa pozrieme na Nike, New Balanc alebo Inov8) - Aqua Lite jednoducho nevyzerá ako bežecká obuv. Najmä keď ich porovnáte s inými bežeckými topánkami rovnakej značky. Je jedno, či sú to Vivo, Neo alebo Evo, už vyzerajú ako bežecké topánky.

Marketing okolo predaja minimalistickej barefoot obuvi je veda sama pre seba, preto máme barefoot topánky vhodné na beh, potom iné vhodné do posilňovne a iné vhodné na voľný čas. Je to tak trochu proti logike, pretože ak majú byť topánky na behanie naboso, mali by byť rovnako univerzálne ako vaše nohy. Alebo si snáď vezmete jednu nohu, keď idete behať, a tie, ktoré ste mali predtým, necháte doma, pretože sú určené len do fitnescentra? Hlúpe, však? :-) A tak si myslím, že rovnako by to malo byť aj s topánkami, ktoré napodobňujú beh naboso.

A podľa môjho skromného názoru ako bežného bežca je Aqua lite rovnako univerzálna obuv ako vaše bosé nohy.

Ku koncu tejto úvahy už nebudem vymenúvať, na čo všetko sú Aqua lite vhodné, pretože sú vhodné všade tam, kde chcete zachovať prirodzený pohyb, a záleží len na vašom úsudku a výdrži, do akého terénu ich vezmete.

Jedno odporúčanie pre tých, ktorí sa rozhodli skoncovať s behom na päte a bolesťou - a namiesto toho sa rozhodli začať s prirodzeným spôsobom behu: keďže Aqua Lite nevyzerajú ako tradičná bežecká obuv, ale ako uvoľnená voľnočasová obuv, kúpte si ich a najprv v nich len chodievajte po meste, do práce alebo si ich vezmite do fitnescentra a pomaly si zvyknite na nové pocity, ktoré z nich vyplývajú, a pomaly v nich začnite behať. Začiatočníci nenájdu ideálnejšiu obuv.

A teraz už s nimi na nohy.

Aqua Lite sa veľmi ľahko obúvajú, a aj keď ich necháte zašnurované, ľahko sa obúvajú a vyzúvajú. Jazyk je prišitý na vnútorných stenách topánky a má očká nad reklamným nápisom pre ľahkú manipuláciu.

Model Aqua Lite môžete nosiť s ponožkami alebo bez nich. Osobne uprednostňujem minimalistickú obuv bez ponožiek, pretože moje nohy chcú byť voľné a nemajú rady, keď ich niečo obmedzuje, najmä po dlhých kilometroch, takže tento spôsob nosenia takejto obuvi uprednostňujem. Pri mojich prvých behoch s Aqua Lite som občas používal ponožky, ale radšej behám naboso. V momente, keď už ponožky nenosíte a beháte bez nich, po čase by ste ocenili, keby Vivobarefoot dal do topánky kvalitnejšiu vložku. Tá, ktorá tam je, je veľmi tenká, má asi 3 mm, ale po približne 240 kilometroch behu som zistil, že sa ešte viac stenčila a už sa mi ju podarilo niekoľkokrát rozdrviť. Myslím, že to je jediná chyba, ktorú som na týchto topánkach našiel.

Maximálně flexibilní podrážka - Aqua Lite

Na druhej strane majú Aqua Lite neuveriteľne pružnú podrážku. Je veľmi ľahké ju vytočiť horizontálne aj vertikálne. Rovnako ľahko môžete topánku ohnúť na polovicu a stačí na to jedna ruka.

Tu môžete vidieť, aká je podrážka prispôsobivá a ako ľahko priľne k povrchu, po ktorom beháte, aj k vašej nohe. Vďaka tomu získate dokonalý obraz o tvare a povrchu terénu prostredníctvom nervových zakončení z chodidiel.

Vrchný materiál topánky je veľmi pohodlný, priedušný, pružný, a ak nemáte na nohe ponožku, je príjemný na holú pokožku. Ak sa na topánku pozriete pozorne, sú použité dva typy materiálu.

Tmavšia sivá látka má väčšiu štruktúru ako svetlejšia, ktorá je oveľa mäkšia. Oba materiály sú z nepremokavého mikrovlákna, avšak mäkší materiál je vzdušnejší.

Model Aqua Lite má širokú škatuľku na prsty, v ktorej je značný priestor na to, aby sa prsty rozprestreli do potrebnej šírky bez toho, aby boli obmedzované v pohybe vnútornou stranou topánky. Osobne som v týchto topánkach odbehol dlhý pomalý 50-kilometrový beh po asfalte a ani po 6 hodinách, keď noha logicky opuchne, som nemal pocit, že by ma topánky tlačili alebo som sa cítil stiesnene. Naopak, noha sa cítila skvele a v topánke perfektne sedela.

Aqua Lite nenarúšajú prirodzenú bio-mechaniku pohybu, pretože nemajú žiadnu podporu klenby a majú nulový drop spolu s veľmi nízkym profilom podrážky topánky (3 mm).

Skutočnosť, že topánky Aqua Lite nemenia môj prirodzený pohyb, je dosť dôležitá. Samozrejme, za predpokladu, že môj bežecký štýl je stopercentne ideálny, čo ani po dvoch rokoch nemôžem tvrdiť, ale to je na inú kapitolu časopisu a tieto topánky tomu určite nepomôžu, naopak, pomáhajú mi doladiť to, čo sa ešte doladiť dá.

Samotná podrážka sa mi zdá o niečo tvrdšia ako tá, ktorú mám na svojich bežeckých topánkach s 5 prstami. Ak však počítam, že podrážka má hrúbku 3 mm plus ďalšie 3 mm hrúbky stielky, keď to spočítam, som na výške 6 mm.

Na druhej strane 6 mm je strašne málo a v tejto kombinácii sú porovnateľné s najtenšími Vibrams a to prosím počítajte aj stielku. Bez vložky sú 3 mm výšky vlastne nič. Takže nie je prekvapujúce, že Aqua Lite majú tvrdšiu pocitovú podrážku. Tí z vás, ktorí si do topánok nedávajú vložku, zažijú skutočne nefalšovaný a marketingom neskreslený pocit z behu naboso, ktorý sa zo všetkých barefootových topánok najviac približuje tomu skutočnému. Tí, ktorí behajú s vložkami, sú na tom o niečo lepšie ako s tradičnou päťprstovou bežeckou obuvou. Tie majú 6 mm podrážku, zatiaľ čo tí, ktorí behajú s vložkou, majú akýsi 6 mm sendvič, ktorý sa skladá z dvoch rôznych materiálov.

Samotný beh s vložkou je o niečo viac odpružený. Bez hanby sa priznám, že behám len s vložkami. V mojom prípade ide o dlhé behy a po približne 30-40 km na asfalte mám pocit, že aj s vložkami cítim každý kamienok, ako sú nohy spojené s povrchom.

Je pravda, že ak by som bežal bez vložiek, cítil by som každú nerovnosť a takmer každú nečistotu na ceste, a to nehovorím o lesnej ceste alebo štrkovej ceste. Bez vložiek som mohol bežať maximálne 15 km a potom ma začali bolieť nohy, pretože na to ešte nie sú poriadne pripravené. Každopádne, bez vložiek môžete očakávať, že na ceste alebo chodníku budete cítiť prakticky všetko a odporúčam ich už skúseným bežcom, ktorí majú nohy dostatočne pripravené.

Ak ste odhodlaní a pripravení na zmenu a chápete, že prirodzený beh nie je len moderná vlna a vy ste v nej, ale že je to v podstate súčasť vašej životnej filozofie, Aqua Lite je výborná voľba na prechod k prirodzenému behu.

Zároveň musíme priznať, že porovnávať skutočný beh naboso s behom v najlepších barefootových topánkach jednoducho nejde. Na druhej strane v Aqua Lite môžete očakávať, že ak vyberiete vložky a budete bežať ďalej, budete behať v topánkach, ktoré vás zo všetkých topánok najviac priblížia k behu naboso. Pre stopercentný pocit z behu naboso si už musíte vyzuť topánky, ale potom (ak nebeháte naboso už veľmi dlho) očakávajte, že chôdza alebo beh po betóne či asfalte bude pripomínať beh po šmirgľovom papieri. Ak vás stále láka behať naboso, počkajte, kým sa oteplí. Vybehnite na vyhrievané trávniky, rozbite si topánky a zažite radosť! A pre vás ostatných mám jednu radu - ak chcete zažiť skvelý zážitok z behu naboso, obujte si Aqua Lite a vyrazte.

Ak chcete obuv Aqua Lite používať ako bežnú obuv, nemusíte sa obávať, že by si nerozumela s vaším oblečením. Práve naopak. Aqua Lite majú jednoduchý, minimalistický dizajn a hodia sa k bežnému oblečeniu, v ktorom rozhodne nebudú vyzerať ako bežecká obuv. Vrchný materiál vyzerá ako semiš, čo dodáva topánke kvalitný vzhľad. Ako ste si mohli všimnúť, nie sú tu žiadne zbytočné ozdoby ani iné módne výstrelky, a to vám umožní nosiť tieto topánky takmer k akýmkoľvek nohaviciam mimo spoločenských. Vtedy by ste pravdepodobne naozaj boli tak trochu stredobodom pozornosti. :-)

Na záver. Ak ste rozhodnutí kúpiť si dobre vyzerajúcu, univerzálnu, minimalistickú, univerzálnu barefoot obuv, ktorá vám umožní zachovať a ďalej rozvíjať váš prirodzený "bosý" bežecký štýl, potom s ich kúpou neváhajte ani minútu. Nebudete ľutovať. Bežci na dlhé trate ocenia, že ide o relatívne veľmi ľahkú obuv s hmotnosťou 187 g!

Nejtenčí běžěcké boty na světě. Aqua Lite.

Chcel by som tiež povedať, že som si tieto topánky kúpila ako mnoho iných ľudí som za ne zaplatil, takže nie som ovplyvnený žiadnou treťou stranou a pravdepodobne by som ani nebol ovplyvnený, pretože moje nohy sú strašne rozmazlené a citlivé, takže by mi potom asi dali zabrať.

Jediná moja výčitka je k stielkam, ktoré považujem za najslabšiu časť topánky, ale zase čo chcete od stielky, ktorá má mať hrúbku len 3 mm, ale možno by stálo za to sa nad tým zamyslieť :-)

Zdieľať článok



Páčil sa vám tento príspevok? Pošlite ho ďalej...



Registrujte sa

a získajte
množstvo výhod

  • Úplný prehľad nových produktov
  • História objednávok
  • Doprava zadarmo nad 50 €
  • 30-dňová lehota na vrátenie tovaru

Cookies

Naša spoločnosť používa súbory cookies na správne fungovanie vášho obľúbeného e-shopu, na prispôsobenie obsahu stránok vašim potrebám, na štatistické a marketingové účely. Kliknutím na tlačidlo prijímam nám udelíte súhlas ich zberom a spracovaním, a my vám poskytneme ten najlepší zážitok z nakupovania.

Vaše nastavenie súborov cookie

Tu máte možnosť prispôsobiť soubory cookie v súladu s vlastnými preferenciami a neskôr nastaviť alebo kedykoľvek vypnúť v pätičke webu.

Technické cookies sú nevyhnutné pre správne fungovanie webu a všetkých funkcií, ktoré ponúkajú.

Personalizáciu prevádzame na základe vami prehliadnutého tovaru. Ďalej potom upravujeme zobrazovaný obsah podľa toho, čo vás zaujíma.

Tieto cookies nám umožňujú meranie výkonu nášho webu a za pomoci získaných dát potom môžeme zlepšovať zážitok z nakupovania zákazníkom.

Tieto cookies sú využívané reklamnými a sociálnymi sieťami vrátane Googlu na prenos osobných údajov a personalizáciu reklám, aby boli pre vás zaujímavé.