Skúsenosti s barefoot topánkami

28.05.2013 10:00

O svoje skúsenosti s barefot topánkami sa s vami podelí Renata Větrovská, fyzioterapeutka a aktívna bežkyňa. Ako sama hovorí: „Vivobarefoot topánky sú jedinou možnou cestou na odvrátenie epidémie deformít a bolestí nôh celej populácie.“

Noha je geniálny systém kĺbov, kostí a svalov, ktorý má zásadné úlohy: stabilitu, pohyblivosť, odvracanie a tlmenie nárazov nohy. Prečo teda od prvých krôčikov dieťaťa, a niekedy aj skôr, sú dokonalé detské nôžky nútené všetky tieto funkcie kvôli nesprávnym topánkam potlačiť?

Noha potrebuje priestor

Áno, noha potrebuje priestor, a ak ho nemá (a to vo väčšine úzkych topánok nemá), prestaví sa do tvarov topánky a vznikajú zásadné deformity nohy spojené s bolesťou a zmenami nielen v oblasti nohy, ale tiež v oblasti veľkých nosných kĺbov a celého osového orgánu. Ďalšou dôležitou vecou je, že noha musí byť schopná sa odvíjať a pri chôdzi neustále pracovať – na to pomáha geniálny systém špirálovito stočenej nohy a pozdĺžnej i priečnej klenby. Ak noha v tvrdých topánkach stratí schopnosť odvíjať sa, borí sa celý systém (obe klenby), na ktorom je založená jedinečnosť celej nohy a jej funkcie pri pohybe.

barefoot boty Vivobarefoot

Vnímanie seba samého

Ďalšou fyziologickou vlastnosťou nohy je jej schopnosť propriocepcie, teda vnímania seba samého – obyčajná topánka tlmí túto dokonalú schopnosť nohy, naše nohy prestávajú mať schopnosť vnímať, „sú mŕtve“ a niet sa čo čudovať, že nedokážu zareagovať na nepríjemnú polohu a správne stabilizovať, sú náchylné na rýchly vznik zranenia. S barefoot topánkami sú nohy nútené pracovať, vnímať, a tak chrániť i seba samých.

Pasivita nefunguje

Napriek všetkým týmto výhodám barefoot topánok si myslím, že znetvorená noha dnešného, civilizáciou zničeného človeka sa nedokáže sama od seba s obutím barefoot topánok len tak hneď oživiť. Preto vidím ako veľmi prínosné usporadúvanie aspoň krátkych školení o aktivácii nohy a postupnom navykaní si na tento „samoliek“. Ľudia musia pochopiť, že pasívne nič nefunguje. A rovnako je to napríklad s chudnutím, nič zázračné a pasívne neexistuje. Jedinou cestou je vlastná aktivita, niekedy aj veľká drina, ktorá sa ale určite v prípade barefoot topánok niekoľkonásobne vráti.

Záver

1)   Po týdenním nošení barefoot holin jsem z důvodu fakt velké zimy a sněhu vyměnila holinky za sněhule opravdu dobré značky. A moje pocity: “ježišmarja, oni mi snad zasádrovali nohy”… Nešlo vůbec chodit… :-)

2)   Můj poslední odpružený běh – silvestrovský půlmaraton – ze kterého jsem odcházela s bolestí kolene a paty… Pak pouhé nazutí dotyčných bot mi iniciovalo bolest… Teď po měsíci běhání a chození v barefootech mě nic nebolí… Stojí mě to sice při běhu trošku práce, hlavně pro mozek, ale je to super!

3)   Jsem šťastná, že má Matýsek nejdražší bačkůrky ve školce:  já jsem celý den v práci v klidu, protože vím, že si neničí svoje civilizací stíhané dětské nožičky.  Poznáte našeho Matýska na obrázku?:-)

1)      Po týždennom nosení barefoot čižiem som z dôvodu naozaj veľkej zimy a snehu vymenila čižmy za snehule skutočne dobrej značky. A moje pocity: „Ježišmária, oni mi snáď zasadrovali nohy!“ Nedalo sa vôbec chodiť... J

2)      Môj posledný odpružený beh (silvestrovský polmaratón), z ktorého som odchádzala s bolesťou kolena a päty... Potom len obutie dotyčných topánok mi iniciovalo bolesť. Teraz, po mesiaci behania a chodenia v barefoot topánkach ma nič nebolí... Stojí ma síce pri behu trocha práce, hlavne pre mozog, ale je to super!

Som šťastná, že Matýsek má najdrahšie papučky v škôlke: ja som celý deň v práci pokojná, pretože viem, že si neničí svoje, civilizáciou stíhané detské nôžky. Poznáte nášho Matýska na obrázku?

Vivobarefoot boty jako dětské bačkůrky

Kto je Renata Větrovská?

  • fyzioterapeutka, bežkyňa a matka
  • FLOWIN® inštruktorka
  • FLOWIN®  pilates inštruktorka