Ahoj, pán Palec (Hello Mr. Big Toe)

05.09.2014 14:53

V modernej dobe, kde móda a estetika často prevláda nad funkciou a účelom, je chodidlo jednou z najzanedbávanejších častí ľudskej anatómie. Zakrývame ich, obmedzujeme ich pohyb a len pár z nás sa rozhodne ich vhodne precvičovať. Stále sú však jedinou časťou tela, ktorá je v kontakte so zemou po väčšinu nášho denného života. Pohyblivé, elastické chodidlo je základom všetkých pohybov a zvlášť sila a flexibilita palca je kľúčom k stabilite a vedeniu pohybu.

Zdravé palce

Poďme sa na to pozrieť. Prsty na nohách to nemajú ľahké. Kultúrne aj sociálne sú často vyvrhnuté – nazerá sa na ne ako na zakázanú oblasť. Dokonca aj pojmy ako „toe-rag“ (v angličtine trhan) a „le gros orteil“ (vo francúzštine palec na nohe) navodzujú dojem, že bývajú znevažované. Tak sa na to poďme pozrieť od začiatku. My vo VIVOBAREFOOT milujeme palce na nohách a s nadšením ich chceme udržať fit a zdravé v rámci bosého pohybu!

Fit ako štvorročné decko

Zdravá chůze pro děti

Videli ste niekedy štvorročné dieťa stáť naboso? Ak máte deti, všimnite si, ako používajú chodidlá. Ak trávili väčšinu detstva pohybom naboso, palce sa im navždy „zakorenia“ do zeme, keď budú stáť. Možno si tiež všimnete ich pôsobivú flexibilitu a mobilitu ich prstov; a ak ste obzvlášť pozorní, uvidíte, že palec stojí bokom od ostatných. Všetky tieto pozorovania zodpovedajú prirodzenému chodidlu – ktoré sa učí záťaži gravitácie a rozvíja sa v stabilnú oporu pri pohybe.

Na rozdiel od toho, keď pozorujeme stáť dospelých, vidíme opak: nedostatočne zapojený palec, malá mobilita a vtočené prsty smerom dovnútra. A čo, môžete sa pýtať. Stále môžem stáť, chodiť aj behať. Avšak nie je to natoľko otázka schopnosti, ako skôr účinnosti. Palec nie je bezdôvodne štyrikrát väčší než ostatné prsty – je stavaný na to, aby niesol váhu (pri chôdzi viac ako 40 %) a poskytoval silu, ktorá poháňa vpred pri každom kroku.

Dudley J. Morton vo svojej vplyvnej knihe Ľudské chodidlo a jeho evolučné, fyziologické a funkčné poruchy vydanej v roku 1935 preberá propulzívne úlohy palca:

„Dorzálny pohyb prstov zvyšuje tenziu svalov do takej miery, že keď je pôsobenie úsilia chodidla na telesnú váhu dokončené, následná flexia prstov je natoľko silná, aby pridala posledný pružný podnet na pohyb tela, ktorý mu dodá ľahkosť a ladnosť. V tejto chvíli sa tlaky úplne prehupli na prvú metatarzálnu (priehlavkovú) kosť, takže najdôležitejšie úsilie spočíva na palci. Táto fáza bipedálnej lokomócie má nepochybne svoj podiel na nápadnej veľkosti tohto prsta človeka.“

Správná propriocepce

 

Evolučná perspektíva

Napriek tomu, že anatomický filter poskytuje životne dôležitý dôkaz funkcie palca na nohe, pohľad evolučnými okuliarmi zdôrazňuje príbeh podobne zaujímavý. Základná anatómia človeka je podobná anatómii našich príbuzných – šimpanzov. Okrem palca. Ľudia nemajú chápavý palec na nohe – namiesto toho sa vyvinul výhradne na vzpriamené pohybové aktivity, ako je chôdza či beh. A aby túto funkciu naplnil, musí byť silný a pružný a pohybovať sa bez obmedzenia. Charles Darwin v knihe The Descent of Man (1871) dokonca citoval profesora Richarda Owena, oponenta teórie evolúcie prirodzeným výberom: „Palec na nohe, ktorý predstavuje oporu pri stoji či chôdzi, je možno najcharakteristickejšou črtou stavby človeka.“

Inteligentná obuv

Veľká časť úbytku sily a mobility prstov sa prisudzuje návykom moderného obúvania, ktoré zahŕňa nadmieru vypodloženú, tuhú a obmedzujúcu obuv. Po prvé zdanlivá „ochranná“ funkcia vypodloženej podrážky nielenže významne znižuje schopnosť cítiť zem, ale zamedzuje palcu byť skutočne v kontakte so zemou cez prstovú šľachu na konci topánky. To môže viesť k poklesu sily a mobility palcov, v podstate sa zníži schopnosť zakoreniť palce pri stoji, chôdzi i behu. Po druhé moderná obuv býva často tuhá, a to najmä v prednej časti, čo môže zabrániť prirodzenému ohybu prstov behom fázy spätného rázu pri chôdzi. Výsledok? Už nie sme schopní čerpať z pružného a nosného potenciálu, ktorý palec prirodzene poskytuje. Po tretie väčšina obuvi neponúka voľný, ničím neobmedzovaný pohyb prstov. Vždy, keď urobíte krok a zaťažíte chodidlo svojou vlastnou váhou, prsty sa vám nielen roztvoria, ale aj predĺžia. Nabudúce, keď pôjdete naboso, všimnite si tento pohyb prstov – a topánky by vám ho mali umožniť.

Naše topánky VIVOBAREFOOT sú anatomicky tvarované s ultra tenkou podrážkou pre maximálnu spätnú väzbu zo zeme, flexibilitu, ktorá podporuje mobilitu chodidla/členka, s anatomicky tvarovanou špičkou, aby sa čo najviac zväčšil pružný spätný ráz a prirodzený pohyb prstov. Hovoríme tomu Pure Barefoot Technology (čistá bosá technológia). Nič navyše. Naše topánky jednoducho umožnia vašim chodidlám, aby robili to, čo majú.

Spojte se s námi

Záver

Palec na nohe je nepopierateľne dôležitou časťou ľudského tela, ktorá je dokonale prispôsobená na chôdzu a beh. Znovu vystavať silu a mobilitu palcov životom naboso (a nosením topánok VIVOBAREFOOT) môže nielen zlepšiť efektívnosť pohybu, ale môže hrať aj kľúčovú úlohu v prevencii zranenia.

Pridajte sa k nám osláviť palec... rozpoznať jeho skromné, ale monumentálne úsilie poskytovať silu a pružnosť hýbať sa zručne, účelne a elegantne.

Navštívte Autorizovaný obchod VIVOBAREFOOT v Bratislavě a vyskúšajte, ako topánky VIVOBAREFOOT umožňujú chodidlám robiť to, čo majú. 

Napísal: Kesh Patel, riaditeľ Tréningovej kliniky VIVOBAREFOOT