Prečo topánky ignorujú tvar a funkciu ľudského chodidla?

23.03.2013 00:00

Prečo sú mnohé topánky také špicaté, na vysokom podpätku alebo inak nepohodlné? Ako sa prejavuje táto „módnosť“ na zdravotnom stave našich chodidiel? Podáme vám svedectvo o tom, akú daň zaplatíme za nepohodlie a aké zdravotné riziká takéto topáky predstavujú.

Zdá sa, akoby dizajnéri a výrobcovia v mnohých prípadoch vyrábali pravý opak toho, čo naše nohy a telo potrebujú. Všetko v mene módnosti a kreativity na úkor pohodlia a zdravotnej prospešnosti. Ďalšou otázkou (čo je vec osobného vkusu) je, či špicaté a úzke topánky naozaj vyzerajú lepšie než kvalitné topánky s anatomickou špičkou v tvare chodidla, ktoré sú navyše zdraviu prospešné, a ak áno, či táto „módnosť“ naozaj stojí za nepohodlie a zdravotné rizika, ktoré takéto topánky predstavujú.

Poznáme to všetci – neskutočný pocit úľavy, keď prídete po celodennom chodení domov z práce, plesu alebo nákupov a konečne si vyzujete svoje lakovky alebo lodičky a dostaví sa pocit blaha. Vaše chodidlá sa uvoľnia, prsty sa narovnajú, noha začne dýchať a vaše chodidlá začnú vnímať, po čom sa pohybujú. Určite poznáte ten slastný pocit, keď chodíte po tráve alebo na pláži len tak naboso a vaše prsty a chodidlá „čítajú terén“, po ktorom sa pohybujú, kedy ich navyše nič nezväzuje a môžu sa slobodne pohybovať, než si obujete späť svoje topánky k nevôli vašej aj vašich chodidiel. Zvláštne je, že sami nevieme, prečo si potom takéto topánky vlastne kupujeme. Prečo nosíme topánky, ktoré sú nepohodlné a zdraviu neprospešné? Prečo sú všetky topánky na podpätku, čomu má byť prospešný? Prečo sú topánky navrhované do ostrej špičky, ktorá ústi na stred chodidla, keď sa noha, naopak, na konci v miestach prstov rozširuje a najdlhší bod chodidla je na vnútornej strane v oblasti palca? Prečo je podrážka tvrdá ako kameň, keď necítim, po čom sa pohybujem a pripadám si, že mám na nohách podkovy?

Ďalším zarážajúcim faktom je, že sme si tak nejako zvykli na to, že je vlastne normálne, keď topánky nie sú pohodlné (pozor, nezamieňať pohodlné za znesiteľné), chodidlo v nich nepracuje a je zovreté zo všetkých strán ako vo zveráku s tým, že sa uisťujeme, že „časom iste trochu povolia“.

 
Špicaté topánky majú neblahý vplyv na tvar, zdravie a funkciu chodidiel

Za vrchol pohodlia sa potom považujú športové topánky, ktoré sú ľahšie, o niečo širšie a majú mäkkú odtlmenú podrážku. Už ani nevnímame, že aj tieto topánky sú vo väčšine prípadov relatívne ťažké a zvierajú nohu hlavne v oblasti špičky, aj keď v porovnaní s lodičkami alebo lakovkami je to podstatne menej a pocit chôdze v nich je oveľa príjemnejší. Aj keď cez silnú neforemnú podrážku nemáme šancu čokoľvek cítiť, v duchu si želáme „kiežby som si ich mohol/mohla vziať len k obleku alebo kostýmu do práce“. Ale prečo je, preboha, päta vyššie než špička?


Zrejme takto vnímajú dizajnéri obuvi tvar ľudského chodidla. Ako inak si vysvetliť, že celý rad topánok má tvar do špičky ústiacej na stred topánky.

Väčšina z nás si nepoloží otázku, prečo to vlastne tak je. A prečo dizajnéri obuvi navrhujú topánky, ktoré svojou konštrukciou veľakrát nielenže nemôžu byť pohodlné, ale dokonca sú nášmu zdraviu škodlivé. Ale ani to, prečo sme ochotní za takéto nepohodlné topánky platiť? Nepohodlnosť mnohých topánok sa stala normou, na ktorú si ľudia zvykli. Pritom nohy a oči patria medzi najpoužívanejšie ľudské orgány, na ktorých by človek rozhodne nemal šetriť a mal by ich patrične rozmaznávať. Nekvalitné topánky vo svojom dôsledku môžu priniesť celý rad zdravotných komplikácií, ako je vybočenie palca, bolesti chrbtice, kolien, ochabnutie svalov chodidiel, neprirodzený postoj, ostrohy na päte a pod.


Vybočenie palca (Hallux valgus) – jednou z príčin vzniku sú špicaté topánky s podpätkom

Aj preto vznikli barefoot topánky, ktoré majú za cieľ byť hlavne pohodlné a zdraviu prospešné a vrátiť ľuďom pocit chôdze naboso s maximálnou ochranou. Značka VIVOBAREFOOT, ktorá je jedným z pionierov barefoot obuvi a vyrába ich od roku 2003, sa navyše spojila aj s top dizajnérom Asherom Clarkom, ktorý v minulosti pracoval pre značky ako DKNY, Terra Plana, Kenzo, Paul § Joe, Replay, Technica, Lecaf alebo Clarks, aby topánky nielen dobre vyzerali, a s Leeom Saxbym, čo je jeden z najlepších trénerov na behanie a najlepší tréner na barefoot behanie na svete, aby topánky boli hlavne zdraviu prospešné a maximálne pohodlné a funkčné.


Anatomický tvar špičky topánok značky VIVOBAREFOOT s dostatkom miesta na prirodzený pohyb prstov nohy

Náš záver je taký, že je jedno, či si vyberiete barefoot topánky značky VIVOBAREFOOT, alebo siahnete po inej značke, alebo budete behať naboso. Človek by sa nemal riadiť len značkou, ale čo by hlavne nemal, riadiť sa vzhľadom a tým, čo vám kto podsúva, že je práve „in“, pretože módnosť je prchavá a zničené zdravie je nevratné. Preto, keď si budete nabudúce kupovať topánky, zamyslite sa nad otázkami, ktoré sme vzniesli v tomto texte a doprajte nohám pohodlie a dostatok miesta na prirodzený pohyb. Vaše nohy vás za to budú milovať a donesú vás ďalej...