Barefoot obuv verzus minimalistická obuv verzus klasické bežecké topánky

04.03.2013 16:17

Pre mnohých sú barefoot topánky iba anglickým názvom so slovenským prekladom „minimalistické topánky“. Avšak pozor! Ide o dve rôzne kategórie topánok. Chcete vedieť, aké sú hlavné rozdiely medzi barefoot topánkami, minimalistickými topánkami a klasickými topánkami na behanie? Prečítajte si článok!

Barefoot obuv verzus minimalistická obuv verzus klasické bežecké topánky

Pre mnohých sú barefoot topánky iba anglickým názvom so slovenským prekladom „minimalistické topánky“. Avšak pozor! Ide o dve rôzne kategórie topánok. Chcete vedieť, aké sú hlavné rozdiely medzi barefoot topánkami, minimalistickými topánkami a klasickými topánkami na behanie? Prečítajte si článok!

Ľudia si často myslia, že pojem barefoot topánky je len anglickým pojmom, kedy je potom jeho slovenský preklad minimalistické topánky. Pritom ide o dve rôzne kategórie topánok, medzi ktorými je značný rozdiel. Značka VIVOBAREFOOT od samého začiatku vyrába a predáva výhradne barefoot obuv, ponúka bezkonkurenčne najširšiu ponuku barefoot topánok zo všetkých značiek na trhu, či už ide o obuv na behanie, lifestylovú obuv, detskú obuv, alebo obuv na voľný čas. Pozrime sa teda podrobne na hlavné rozdiely medzi barefoot obuvou, minimalistickou obuvou a klasickými topánkami na behanie.

Barefoot topánky

Slovo barefoot pochádza z anglického jazyka a v preklade znamená bosý alebo naboso. Z tohto anglického výrazu vznikol nepresný slovenský výraz „bosé topánky“, ale oveľa viac zdomácnel názov barefoot topánky.

běhání v barefoot botách

 

Barefoot topánky majú za účel čo najviac sa priblížiť chôdzi naboso. Topánky sú preto vybavené ultra tenkou podrážkou s hrúbkou od 3 do 6 mm, na maximálnu propriocepciu, kedy na päte nenájdete žiadny tlmič päty, aby bežec či chodec cítil terén, ko ktorom sa pohybuje. V žiadnom prípade sa nemusíte báť nepríjemných alebo bolestivých pocitov, naopak, ide o pocity príjemné, kedy cítite, čo sa vám deje pod chodidlami.

Podrážka je vyrobená z oderuvzdornej gumy, takže sa nemusíte báť, že topánky po pár mesiacoch používania prešúchate. Ďalej je podrážka všetkých topánok značky VIVOBAREFOOT vybavená patentovanou ochranou proti prepichnutiu, takže ani obavy o zranenie o ostrý kameň alebo črep nie sú namieste.

        barefoot topánky Vivobarefoot barefoot topánky aj do vody topánky Ultra Vivobarefoot

Barefoot topánky majú nulový drop, či ak chcete nulový sklon podrážky medzi špičkou a pätou topánky, to znamená, že pri chôdzi a behu máte prirodzený postoj, kedy päta nie je vyššie než špička. Špička topánok je anatomicky rozšírená, tak aby sa v nej prsty mohli rozprestrieť a pracovať prirodzene a slobodne, ako je to u bosého chodidla.

Ďalšou výhodou, ktorú majú barefoot topánky oproti minimalistickým topánkami a klasickým topánkam na behanie, je, že nemajú žiadnu podporu klenby nohy. Noha sa tak správa naozaj akoby bola naboso, kedy prirodzene pracuje a nie je umelo podporovaná, čo vo svojom dôsledku vedie k jej oslabeniu a riziku zranenia. U barefoot topánok je to presne naopak, noha neustále pracuje, čím dochádza k posilneniu svalov celého chodidla, k posilneniu klenby nohy, k zlepšeniu držania celého tela a prebudeniu dávno zabudnutých zmyslov.

Minimalistické topánky

Minimalistické topánky sa podobajú svojou funkciou a stvárnením klasickým topánkam na behanie. Ich podrážka je, na rozdiel od barefoot topánok, silnejšia o 4 – 7 mm a má sklon medzi špičkou a pätou. Noha tak má pri chôdzi neprirodzený sklon, aký majú klasické topánky na behanie. Špičku majú minimalistické topánky riešenú podobne ako klasické topánky na behanie, to znamená, že špička je úzka a obopína chodidlo, čo znemožňuje prstom prirodzene a slobodne pracovať. Ďalším negatívnym prvkom je podpora klenby nohy, ktorá je väčšinou v týchto topánkach podobne ako v topánkach klasických. Aj keď minimalistické topánky nemajú výrazný tlmič päty, aj tak sú stále tlmené, keďže topánky neponúkajú kvalitnú propriocepciu, tzn. bežec necíti podnety od chodidiel o prostredí, v ktorom sa pohybuje.

Obuv na behanie klasická

Klasické topánky na behanie majú, na rozdiel do predchádzajúcich druhov topánok, silnú neforemnú podrážku s výrazným tlmičom päty, úzku špičku topánok znemožňujúcu slobodný pohyb prstov nohy, vyššiu váhu a výraznú podporu klenby nohy. Propriocepcia od terénu, po ktorom bežíte, je vďaka silnej podrážke prakticky nulová. Z výskumov vykonaných po celom svete vyplýva, že bežci v klasických topánkach na behanie v 75 % došľapujú na pätu a sú 2,5-krát častejšie zranení než bežci behajúci „naboso“ správnou technikou.

Na záver je možné vyhlásiť, že topánky na behanie sú horšie, lepšie alebo vyložene nevhodné. Na čo by ale nikto nemal zabúdať, je správna technika behu, pretože ani najlepšie topánky nezaručia človeku, že sa nezraní, ak má zlú techniku behu alebo sa dostatočne neveuje strečingu.