Atlét J.Mužík testuje barefoot topánky Ultra Pure

16.08.2013 13:00

Topánky Vivobarefoot Ultra sa stali víťazom kategórie najlepšie minimalistické a barefoot topánky roka 2011 podľa servera Living Barefoot’s. Sú vhodné pre tých, ktorí chcú vzdušnú a ľahkú obuv. Ako bol s nimi spokojný atlét Jiří Mužík? Komu by topánky odporučil?

Vivobarefoot Ultra Pure

Pre rokmi som mal veľmi obľúbené topánky značky Crocs. V teplých mesiacoch som ich nosil takmer denne. Veľmi dobre sa udržiavali, boli pohodlné a po celodennom nosení som nikde nemal otlačené nohy. Jediné, čo mi chýbalo, bolo, že neboli vhodné na žiadny šport. Noha v nich kĺzala, nedržala, a preto by bolo riskantné vyvíjať v nich nejaké športové aktivity.

Jedného dňa prišiel môj prvý kontakt so značkou Vivobarefoot, konkrétne s typom topánok Ultra. Topánky vyzerali dobre. Zaujali ma po dizajnovej stránke a ešte viac, keď som ich vyskúšal na nohe. To ma hneď oslovilo. Sú vyrobené z rovnakého materiálu, len – ako som sa neskôr dozvedel – s inou denzitou ako už zmieňovaná konkurenčná značka. Nikde ma neodierali, perfektne sadli a hlavne, noha v nich nekĺzala. To bolo pre mňa rozhodujúce, pretože som ich mohol použiť na športové účely.

trénink J. Mužíka v barefoot botách Ultra Pure

Bolo rozhodnuté. Kúpil som si ich, odniesol domov a hneď som si ich chcel vyskúšať. Boli to prvé topánky Vivobarefoot, ktoré som mal. Topánky Ultra natiahnete ako ponožku, utiahnete rýchloupínačom namiesto šnúrok a ste pripravení. Ako pri všetkých typoch značky Vivobarefoot však človek musí byť na začiatku trpezlivý a topánky začať používať postupne. To znamená, najskôr na chôdzu a potom až pridať ľahký beh a neustále zvyšovať intenzitu aj objem.

Prvé dni, možno aj týžden, vás budú bolieť svaly a svalčeky, o ktorých ste nemali ani tušenie, že ich máte na tele. A to je správne, čo by sa malo diať. Opäť po rokoch začínate používať svoje telo. Robíte niečo pre svoje zdravie.

Niekoľko mesiacov predtým ma trápila bolesť achilovky. Aj preto som tiež hľadal podobné topánky, aby som ich mohol používať na športovanie, ale aby mi pritom dávali voľnosť pohybu a nikde ma cez pätu a achilovku neodierali. Musím povedať, že sa mi to vyplatilo a postupne som bolesti zbavil. Keď človej používa Ultra s rozumnou a postupnou záťažou, myslím, že sa môže zbaviť väčšiny zdravotných problémov, či už spojených s chybným držaním tela, ochabnutým svalstvom, alebo preťaženými partiami...

 

atlet Jiří Mužík v posilovně s barefoot botami Ultra Pure

Postupom času som začal používať topánky aj na rôzne kruhové posilňovacie cvičena, na jazdu na bicykli, kolobežke a na ďalšie športové aktivity. Škála ich využitia je naozaj široká a sú veľmi univerzálne. Podľa mňa sú použiteľné pre každého. Kde sú skutočne ideálne, je leto pri vode a posilňovňa. Keď si ich raz vezmete na cvičenie, pozeráte na ľudí okolo v neforemných uzavretých topánkach a len si hovoríte, ako je fajn, keď vám noha bez ponožiek krásne dýcha a neparí sa ako v klasických topánkach.

Ako sami vidíte, topánky sú určené skôr na teplejšie obdobie. Sú neskutočne priedušné, vetrateľné a ľahko udržiavateľné. Celé dierované, takže sa veľmi jednoducho čistia a omývajú. Poznám veľa ľudí, ktorí majú v letných mesiacoch problémy s potením nôh v uzavretých topánkach a následným „nekomfortným“ pocitom, keď sa tešia, až sa konečne vyzujú. To sa vám s Ultra nestane. Noha sa neustále vetrá. Pre tých, ktorí chcú tieto topánky nosiť aj v chladnejšom období, existuje neoprénová vložka. Ja som si zaobstaral topánky bez vložky, preto nemôžem napísať, ako fungujú s vložkou.

 

univerzální barefoot boty Ultra Pure Vivobarefoot

Ďalšou vecou, ktorá každého nového záujemcu prekvapí, je určite podrážka. A o tej to, predovšetkým, všetko je. To je hlavné know-how firmy Vivobarefoot, ktoré je pre ostatné firmy nedostihnuteľné. 7 mm hrubá, po došľape kompresia na 3 mm. V topánkach cítite každý kamienok, každú nerovnosť, chodidlo pracuje s podložkou. Vlastne naozaj idete alebo bežíte naboso, no napriek tomu máte chránené nohy zospodu.

Ja som topánky naozaj preveril na každom možnom podklade a povrchu, až potom som si prečítal, že tento typ podrážky nie je oderuvzdorný s ochranou proti prepichnutiu a nehodí sa do terénu s ostrými kameňmi. To však už prešli záťažovým testom na ostrých skalnatých výstupoch pri mori a myslím si, že celkom zdatne. Nikde som ich neprepichol. Nohy neutrpeli žiadnu újmu.

lehké a prodyšné barefoot boty Vivobarefoot Ultra Pure

Asi najviac dostali topánky a aj chodidlá zabrať na bicykli. Na šľapkách s železnými výstupkami prebiehala poriadne citlivá masáž brušiek chodidiel. To bolo asi jedinýkrát, kedy som bol rád, že nejdem nikam ďaleko, a pocit v topánkach som si vôbec neužíval. 

Teraz, asi po ročnom používaní (a to môžem povedať, že skutočne intenzívnom), podrážka vykazuje známky opotrebovania. Naozaj som ich nešetril a preveril som ich dôkladne. 

Po modeli čiernej farby som skúsol bielu a už mám vybrané aj z farebného stvárnenia. Na teplejšie obdobie pre mňa neexistujú lepšie topánky. Nenosím takmer žiadne iné. Preto nemá cenu ani obľúbené bodovanie na konci. Dal by som topánkam po všetkých stránkach maximálny počet bodov. Naozaj sa vydarili...

 

O skúsenosti s topánkami sa s vami podelil Jiří Mužík

  • český atlét a rekordman
  • dvojnásobný Olympionik
  • halový majster Európy
  • vicemajster Európy