Prečo podľa ájurvédy chodiť naboso?

03.05.2013 00:00

Ájurvéda je najstaršia medicína sveta pochádzajúca z Indie s textami starými 5 000 rokov. Ájurvéda rieši prírodnou cestou zdravotné problémy, s ktorými by ste šli k lekárovi klasickej medicíny. Viete, prečo podľa ájurvédy chodiť naboso...?

Pre tých z vás, ktorí o ájurvéde ešte nepočuli, je tu pár slov na úvod. Ak ájurvédu poznáte, môžete nasledujúci odsek preskočiť.

Ájurvéda je najstaršia medicína sveta pochádzajúca z Indie. Prvé nájdené ájurvédske texty sú staré 5 000 rokov. Ájurvéda rieši všetky zdravotné problémy, s akými by ste šli k lekárovi klasickej medicíny, avšak prírodnou cestou – bez skalpela a chemických liekov. V súčasnej dobe sa dá študovať na rade univerzít napríklad v Spojených štátoch, v Británii či v Indii, po ukončení ktorých nasleduje štandardná lekárska atestácia.

Ájurvéda je uznávaná Svetovou zdravotníckou organizáciou WHO ako plnohodnotný medicínsky systém. Vďaka tomu, že ájurvéda vznikla v dobe, kedy ešte neexistovali prístroje umožňujúce nazrieť do ľudského organizmu, museli si prví lekári všímať iné zákonitosti. Čoskoro objavili spojitosť medzi špecifickými bodmi na tele a dejmi, ktoré ich stimulácia vyvolá. Zistili, že ak budeme tieto miesta pravidelne miernou silou stláčať, dosiahneme výrazné zlepšenie v mnohých oblastiach zdravotného stavu. Tieto body nazvali marmy (jednotné číslo marma).

 

Marmové body chodidiel

marmové body chodidelájurvéda a marmové body na chodidlechreflexní zóny na chodidlech

Po celom tele máme celkom 107 mariem. Sú rozmiestnené od hlavy až k päte, kde ich je obzvlášť hustá sieť. Teda nielen na päte, ale všeobecne na celých plôškach chodidiel. Tu sa nachádzajú marmové body dôležité pre príjem energie zo zeme a transformáciu tejto energie do chôdze a pohybu. Marmy na pravej nohe (solárnej strane tela) zvyšujú vnútorné teplo, povzbudzujú krvný obeh, zlepšujú metabolizmus a tráviacu silu. Marmy na ľavej nohe (lunárnej strane tela) majú pre zmenu ochladzujúci účinok, napomáhajú znížiť zápaly a obmedzujú nadbytočnú tvorbu tkaniva – napr. produkciu tukových zásob a buliek, kostných výrastkov či nádorov.

Ak chceme, aby tieto marmové body aktívne pracovali, musíme ich pravidelne stimulovať. Najjednoduchšou masážou je chôdza naboso v rôznych druhoch terénu. Bosí by sme mali chodiť ideálne denne alebo aspoň tak často, ako je to možné. Optimálnym riešením sú „bosé topánky“, tzv. barefoot. Tieto topánky majú podrážku hrubú od 3 do 7 mm, a umožňujú tak mechanickú stimuláciu marmových bodov chodidiel. Zároveň vás chránia pred rozmarmi počasia aj nástrahami dnešných miest, ako sú črepy, chemické posypy či akékoľvek iné vplyvy.

Ajurvéda Guru - Michaela Jarolímová

 

Ak chodíme naboso alebo v „bosých topánkach“, každým krokom podporujeme zdravie celého nášho tela aj mysle bez toho, aby nás to stálo nejaké úsilie. Chôdza naboso je z pohľadu ájurvédy jednou z najlacnejších a najdostupnejších prevencií a zároveň aj liečbou už rozvinutých chorôb.

 

Článok pripravila:

Michaela Jarolímová z pražského centra ájurvédskej medicíny Ájurvéda Guru

- do Ájurvéda Guru poradne môžete prísť vyriešiť svoje zdravotné problémy, nechať si zostaviť životosprávu na mieru, schudnúť, zúčastniť sa na kurze chudnutia podľa ájurvédy alebo si vychutnať niektorú z báječných masáží

- vÁjurvéda Guru centre vám poradia, ako zatočiť s únavou, alergiami či depresiami, s kožnými problémami, prebytočnými kilami alebo s čímkoľvek iným, čo vás práve trápi

- viac informácií nájdete na www.ajurvedaguru.cz