Najlepšie rady pre zdravé detské chodidlá!

24.10.2014 10:54

Kupujete nové topánky do školy? Cítite sa pod tlakom, aby ste pre svoje detičky vybrali tie najlepšie topánky? Tu su moja rady, na čo sa pri výbere detských topánok zamerať: zdravá voľba pre šťastné deti.

Najdôležitejšia je flexibilita

Chodidlo je dynamická časť ľudského tela, niekedy silné, inokedy mäkké a poddajné. Túto dynamickú silu najlepšie využijete práve v pružnej topánke.

Najlepšia rada pre zdravé chodidlá: topánku by ste mali ľahko ohnúť v polovici, inak je príliš tuhá a bude obmedzovať pohyb

Topánky s čo najtenšou a najmäkšou podrážkou

Akonáhle raz pochopíte, ako sa deti vyvíjajú a učia pohybové zručnosti (plazenie, stoj, chôdza, beh), je to úplne jasná vec. Deti potrebujú obuv, ktorá umožní ich mozgu byť v spojení s okolím (vďaka zakončeniam stoviek tisícov nervov v chodidlách) a tiež poskytne ochranu pred zranením a chladom/teplom.

detská chodidlá

Najlepšia rada pre zdravé chodidlá: vyberte si topánku s čo najtenšou a najmäkšou podrážkou.

Detské topánky Vivobarefoot  Detská obuv pre zdravé chodidlá Vivobarefoot  

Nech sú široké a ploské

Detské chodidlo prechádza dramatickou premenou, z chrupavky sa stáva kosť.

Najlepšia rada pre zdravé chodidlá: vyberajte topánky s dostatočne širokou špičkou. Prsty potrebujú kopu miesta, aby sa mohli vrtieť a ohýbať, ako sa deti pohybujú a rastú.

 detské capačky Vivobarefoot        capačky Vivobarefoot

Podpora nie je potrebná

Podopierať klenbu chodidla zospodu nemá zmysel, tak prečo vôbec predpisovať ortézy a príliš vymäkčené topánky? To je, proste, zle!

Najlepšia rada pre zdravé chodidlá: úplne sa vyhnite topánkam s podporou klenby a neforemnou, hrubou podrážkou.

detské topánky Vivobarefoot

VIVOBAREFOOT ponúka škálu topánok pre deti na hranie aj do školy.

 

O autorke

Georgie Britt Hodgsonová má dve deti, miluje evolučnú medicínu, šíre nebo a bosé nohy. Zaoberá sa bioregulačnou medicínou a trénuje u Leea Saxbyho.